adik dan kakak

Thursday, December 6, 2012

i've learned da lesson

Bismillahirrahmanirrahim..

Walaupun dah beberapa kali kena tapi masih jugak gatal dan degil. nah, ambik u! sebagai pengajaran sampai bila2.. uhuk.. marah dengan diri sendiri.. bermain dengan teknologi memang kalau tak dikawal merana diri. memakan diri dan menghabiskan wang. part menghabiskan wang memang terasa amat memeritkan. berbelanja pada sesuatu yang kita memang nak dan suka, mungkin biasa tapi bayar untuk sesuatu yg kita memang xnak semestinya terasa getir. tak gitu? i've learned da lesson.

Begitulah bila bermain dengan Lelong.com. banyak kali dah kena tapi masih jugak degil dan gatal tangan membida sesuka hati kan. so, natijahnya telan la sendiri..besar punya icon sedih aku bagi! dah banyak kali saje suka2 nak tengok berapa orang sanggup bida tetiba orang tu stop. konon nak main2 last2  diri sendiri yang kena main. kadanag2 pulak tu, xleh nk berhenti dari membida walaupun harga dah tinggi. jadi cam xsedar. last2 bila sedar dah menang baru terasa menyesal sbb bidaan jauh tersasar dari bajet. uwa...xsuka, xsuka, xsuka!

Banyak kali jgk berlaku tengok harga murah saje2 la bid padahal sedang bid brg yg sama dengan harga lain. last2 22 u are da highest bidder! hahaha. tergelak dalam tangis la tu. so, terpaksala bayar utk benda yg sama 2 kali. sangat xcerdik ok!

Pasni memang kena betul2 fikir before bidding. kalau memang betul2 nak pun kena tengok jgk harga bidaan terkini. xperlu kot nk belanja mahal walhal benda tu setiap hari keluar. aku penah beli jam harga rm1 je. nasib la xde org bid. tp poslaju rm12.. satu yg xbest kat lelong ni diorang punya polisi barang akan di deliver dlm ms seminggu. memang jarang seller yg akan trus post out items directly pas buat payment. dhla kos pos mahal lambat plk tu. cuma tula. bestnya kalau bernasib baik mmg dpt brg harga serendah RM1. brg standard pasar mlm je kot. tp ok la.. kalau aku ni doktor ke, anak menteri ke logikla xshopping kat lelong ni. hehe..

*uhuk uhuk..pasni xleh dah nk main klik sesukahati je. walaupun xmahal syg duit oi. cam buang tgh jln je rasa..

Sunday, December 2, 2012

Jalan penuh liku

Bismillahirrahmanirrahim..

Benarlah jalan kebaikan itu banyak halangan dan cabarannya. benarlah juga jalan menuju syurga itu penuh ranjau dan duri serta tidak mudah. Nak menjadi muslim yg baik juga banyak dugaannya. nak berunah ke arah kebaikan pun sangat banyak cubaannya. banyak penghalangnya. apatah lagi untuk istiqamah dalam kebaikan..

Kenapa begitu? kenapa sukar untuk berada dilandasan Ilahi? kerana syurga itu terlalu indah dan cukup istimewa. bukankah benda yg sangat manis itu selalunya susah untuk dimiliki? dan bukankah ganjaran yg hebat itu patut untuk sesuatu yg memang sangat sukar untuk diperolehi?

Begitulah hidup. banyak masalah, banyak dugaan dan cabaran.. Banyak benda yg sangat manis didunia tapi balasannya sangat pahit 'disana'. kebanyakan kita memang suka memilih sesuatu yg manisnya 'disini' berbanding yang manisnya 'disana'; termasuk aku..

Sungguh..hidup itu tidak mudah. hidup itu tidak pernah sunyi dengan dugaan.. dugaan bukan hanya rencah hidup semata tapi untuk menguji keimanan dan untuk membuat pilihan dimana jalan kebenaran.. dengan ujian kita sedar diri, kita kembali pada azali, kita beroleh kebahagiaan.. paling utama ujian itu pastinya untuk mendekatkan diri kepada Allah.. adakala terasa dugaan yg menimpa terlalu berat tidak tertanggung. mungkin perasaan semata. hakikatnya mungkin diri sebenarnya jauh dari Allah.. lalai dalam mengingati Allah..

*bersama muhasabah diri dan memperbaiki diri

Monday, November 26, 2012

projek ptg hari

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah..akhirnya aku berjaya jugak buat cream puff. excited ok! sbb cubaan pertama dan berjaya! cam xpercaya pun da jugak sbb selalunya tangan kejung aku ni bila buat sesuatu jarang nk menjadi pada percubaan kali pertama. contohnya kek. bukan cubaan pertama lagi. cubaan ke 20 pun still fail..

Nak kata perfect tu xla sangat tapi ini dah cukup bagus untuk 1st timer. aku puas ati! tq sangat2 kat empunya blog cik epal yg aku cilok resepi tu. senang je pun nk buat benda alah ni. rajin n malas jela lagi.hehee.. patutla harga bukan main mahal org jual. guna byk telur upanya. tadi guna secawan je tepung tapi guna 4biji telur. filling dia lg.. guna telur jgk.


Sekarang ni teringin benar nk makan pavlova pulak. ni gara2 tengok mastercheff smlm la ni. bermacam2 jenis pavlova dorang buat. terliurnya.. aku xpenah lagi merasa pavlova ni. xsure la kat mana da jual benda ni kat kelantan. klu bakery biasa memang sah la xde. cheese kek pun kena cari area kb baru da. dah cari resepi. nampak cam mudah. nantila bila da mood try buat pavlova pulak..

 tadaa..ni la rupa cream puff aku yg xdela cantik sangat tapi ok la..

Thursday, November 8, 2012

memang selalu begitu!

Bismillahirahmanirrahim..

Ya. aku memang mudah mesra dengan orang. peramah dan banyak cakap. sangat kot. lagi OK kalau orang tu pun mesra alam.. yg senang nk mesra dengan orang lain jugak. makin menjadi jadi la mesra aku. meeting new people n make new friends sometimes is not easy. maklumla belum kenal. nak cakap pun xde 'isu' sangat. tapi, since kita hidup bermasyarakat nak xnak kita akan jumpa dengan ramai orang dalam hidup kita. mungkin new neighbors,  new colleagues, new friends..

Walaupun aku dalam kategori yg sangat mesra alam kadang2 nak mulakan persabatan dengan orang yg baru berjumpa agak susah jugak. lum tahu perangai dan rentak mereka bagaimana. aku kalau org tu boleh dibawa berbual then mmg trus jadi kawan baik la.konon je tu..tapi kalau org tu jenis yg 'xde mulut' or pendiam agak lambatla sikit aku pun nk mesra.. tengok keadaan.

kdg2 da sesetengah orang pandang org lain dgn sebelah mata je. kawan dgn org sama level je.. sama taraf sosial dan kelompoknya saje. kalau jumpa org yg camni mmg sukar ckt nk mulakan persahabartan. Kadang2 pulak aku yg rasa rendah diri dan mengasingkan diri sendiri sebab rasa tak setaraf dgn dorang.

Ala, panjang lebar pulak dah.. sebenarnya nk cerita yg aku bila jumpa orang baru selalu gelabah dan cakap sangat jujur tanpa berfikir. salu nya aku akan jadi sangat lurus bendul. sbb nak suh nampak mesra plus nk suh dorang selesa. atau aku yg xselesa. kot. hehe.. salunya akan menyesal sbb 'terlanjur kata' dan terlalu jujur bila bercakap. kadang2 tu benda yg xperlu pun orang tahu jadi suma tahu. memang selalu begitu!

Salunya bila orang tanya pa2 mesti aku akan terjawab spontan je tanpa fikir dulu. contohnya org tya, nape xpegi wedding i hari tu? katakan huby aku xingat nk gtau aku, mesti aku jawab, eh, xde pun huby gtau.. bunyi cam nk aibkan suami sendiri tapi bukan niat camtu! ni la masalah bila meeting new fren! jadi terlebih jujur! grrr..


Friday, November 2, 2012

Dalam dilemma

Assalamualaikum...

Setiap kali nak beli hadiah beginila jadinya..boleh sakit2 kepala dibuatnya. nampak simple tapi susah jugak sebenarnya nak cari hadiah yang sesuai ni. sesuai dengan occasion, sesuai dengan kesukaan orang yg kita nk bagi hadiah tu dan sesuai dengan bajet. off course!

I hate it when people doesn't appreciate or dislike my present to them.. kita kalau boleh nk orang yg dikasi hadiah tu guna dan jaga elok2 papun yg diberi kan? org kata bagi la papun janji ikhlas. kalau ikhlas tapi xde kegunaan utk org tu xguna jgk kan? eh,takkan nk tanya kot nak bagi pa utk wedding/ anniversary/ birthdayy ko nanti? hehe

So,here the problem arise..again i bet..bulan ni da a few besties yg nak kawen..argh!!! tension pikir nak bagi hadiah pa yg paling ok n pengantin suka. da a few choices dalam pikiran ni tp again, xtau which one is da best..ish, dalam dilemma sungguh!


Friday, October 12, 2012

melalut membebel di pertengahan bulan

Assalamualaikum..lama xmuncul disisni.saje.menyepi dan mencari ilham.kononla..hahahah..kadang2 bila da idea nk buat post pun kena fikir berkali2 ok ke tidak. sangat takut akan 'mencederakan' hati org lain. almaklumla setiap org da pandangan dan cara fikir yang berbeza. myb bagi kita biasa2 saje tapi tak bg orang lain..cam kita jugakla.. da seorang sahabat pernah tanya nape aku nampak cam menyembunyikan diri dan xupdate pa2 kat fb.padahal stiap hari aku da bukak benda alah tu.hehe..ni satu lagi hal. memang rasa nk update mcm2 benda kat wall tp rimas la. takut plk da yg mengata dh tua2 pun fikiran cam budak2.status ntah pa2..ni cthla..ramai yg ckp, wall aku sukahati aku la.memang. tapi dah nama status update tu untuk orang baca mestila da org yg menyampah pulak nanti. kadang2 benda baik pun kalau slh intonasi baca boleh salah faham..wah!panjang lebar muqaddimah.maklumla dh lama xde post.kuang3..

Eh,nk cite pa sebenar tadi ye?lupa lak.asyik sangat membebel ntah pa pa kan..huhuhuh.owh,nk share pasal ni. dulu, time msh jd stdn da la sorang kawan ni yg memang tersangatla menjaga kecantikan diri. obsess dgn cantik pun da jugakla. boleh kata dalam ramai2 memang dia advance la bab mekap dan barangan kecantikan diri ni. sebut je jenama pa,krim pa,produk pa suma dia tau. dia sendiri pun da berbekas2 alatan kecantikan dan alat solek sampaikan aku ni xtau pun pa benda yg dia da dan dia pakai tu. ok la.perempuan kan..mestila sentiasa nk cantik..

Cumanya agak rimas dan sedikit menjengkelkan; bahasa mudah meluat bila sepanjang masa muka nk tempek dgn kosmetik. even nk tidur pn nk cantik2. nk tidur pun nk kena pakai mekap ke? pastu tibala saat ni..saat ni dimana aku telah berkahwin dan punya 2 anak. tiba2 terkenang balik kat kawan tu. pastu rasa bersalah sebab penah rasa menyampah kat dia. sebab?

Sebabnya dia mungkin dh terbiasa nk org tengok dia sentiasa cantik xkira waktu dan ketika dan pastinya pas kawen pun dia akan terus kekal begitu. berdandan sepanjang masa even dirumah. xpayah nk practise2 or cuba2 or baru nk mula sebab dia memang dah terbiasa sejak dari zaman remaja lagi. kan ke seorang isteri wajib berdandan hanya untuk suami. even dirumah walau tak kemana? baru terfikir..kalaula aku pun cam dia jgk dulu..

Sebenanrnya memang wajib pun berhias untuk suami. dirumah sahaja dan bukan diluar. itu memang perintah Allah tapi masyarakat kita hari ni terbalik..bila kat umah mesti selekeh dan malas nk bersiap sebab bukan da sapa2 tengok pun kan. sama la cam aku. aku ni lagila. xkeja. kalau kata da kua pun pd hari2 tertentu je cam hari minggu ke, hari da pasar malam ke..time tu la baru nk pakai bedak,lipstik suma. alasan pulak xnak nanti org kata isteri xpandai jaga diri. hahaha.pandangan orang luar pulak yg penting ye?hm,memang terbalik..ingat,niat tak menghalalkan cara.

Lain perasaan dan suasananya bila usia perkahwinan makin meningkat. selain susuk tubuh yg makin berubah sebab proses mengandung dan bersalin, rupa pun dah makin berubah. dari bentuk bujur sirih dah jadi bulat,dari size s dah jadi size L. setting dh lari kata org.xbanyak sikit..percaya tak ramai dikalangan kita yg mengabaikan kecantikan diri bila dh lama kawin..kalau baru2 tu suma nk nampak cantik dan menarik tapi bila dh lama buat xkesah je..

Salah tu.patutnya makin lama kawin makin kena jaga penampilan diri sebab makin tua mestila makin xcantik kan? wrinkle 2 dh mula timbul sedangkan kat luar sana anak2 dara ramai lagi yg xkawin. yg single mingle, ygg cantik, menarik, kulit halus mulus.. patutnya kita jangan bagi peluang utk suami 'nampak' perempuan lain cantik dari kita.. betul. cinta paras rupa xkekal tapi kalau dah selekeh je, badan berbau, rambut cam kena panah petir suami nk tengok pn xde hati kan. xperlu cantik yg penting kemas. SELAIN. ye, selain budi pekerti dan akhlak yg baik la..

Cam aku sekarang la. baru sedar yang aku memang xjaga penampilan diri lansung. aku memang jenis yg sempoi dan simple. kalau keluar pn xdela berhias mana pun. alat mekap pun memang xberapa reti nk apply pun kt muka. hehe. xkeje, lagi la..budak2 U sekarang bukan cam time aku study dulu. bdk2 sekarang advance lagi pada lecturer. bergaya lebih hebat pada lecturer. sekali tengok xtau yg mana student yg mana lecturer. cantik, muda remaja, manja pulak tu..wife kt umah pulak?? hehe. nk kena tiru cara dia bergaya dan menjaga penampilan dan kecantikan diri.

Apapun, kena ingat tanpa iman, ilmu dan amal segala2nya akan musnah. jadi selain menjaga kecantikan, paling utama kena mantapkan iman dan ilmu didada. baru selamat dunia dan akhirat..


*wah! balas dendam nampak! amek kaw panjang berekar2 tanah dah post ni. ala, bukan da orang baca pun.kuikuikui..

Thursday, August 30, 2012

FB addicted @ FB berhantu??

Assalamualaikum...

Tensen den..xtahu apo nk dikato.. memang berhantu la fb ni. ke aku yg ketagih dgn benda alah ni? aih..papun option jawapan yg diberi yang pasti memang setiap hari aku kena bukak fb. satu masalah pulak kekadang sebab bila dh mengadap benda ni memang terabai sikit tugas2 hakiki.hehe. klu xbukak dalam sehari memang rasa resah gelisah cam da yang xkena je. bukan bercinta di alam maya ye. takut da pulak yg salah faham.

Aku ni pun masalah jugak. bila kat kg, atau kat luar kat tempat yg xleh nk online xpe pulak xbukak fb berminggu2. cuba kalau kat umah ni mesti kena jugak bukak walau sekejap. xde pa pun.suka2 tengfok perkembangan dan cite terkini kawan2 je. kalau diikutkan aku sendiri memang jarang sgt share pa2 status especially yg berkaitan diri sendiri. kalau da pun post sumtin mesti share2 ,link org lain je. makin ramai kwn makin segan nk post status. lagipun xsuma friendlist tu org2 yg kita memang kenal atau kawan bertepuk tampar. kawan dan kenalan 2 perkara yg berbeza.

Berbalik ke cerita asal, aku bkk fb stap hari normally nk on9 shop.usha2 barang yg berkenan dihati. da a few kedai di alam maya yg wajib dilawati setiap kali on9. hehehe. pastu dok tengok status org jela.. kadang2 rasa geram dgn diri sendiri sebab xleh nk kawal diri dari terus tercongok depan fb.xde buat papun padahal. dasyat tul penangan fb ni. tu nasib xde tagged la, twitter la klu tak, xtau la camne upa aku ni gamaknya. hahahaha

Mencelah cite lain sikit, runsing memikirkan adik aimy sebab susu dh xberapa da. nk nk kering kot. tapi dia baru setahun 7bulan dan masih kuat menyusu. susu formula pulak dia xnak. dari kecik lg ajar dia minum FM tapi dia memang xnak. berat makin susut. dh underweight dh sekarang. dh masuk line kuning. runsing giler! nasi xnak makan. fast food pun xnak. memang dia suka minum susu jela. skrg pulak susu badan dh kurang lagila kesian tengok dia. ibu2 sekelian, da ke pa2 petua atau cara nk tambahkan amt susu badan?

Tuesday, August 28, 2012

mood raya dimana2..

Assalamualaikum...

Selamat hari raya maaf zahir batin. hari ni dh raya ke 10 dh. everything back to normal again. suami dh kembali bekerja, anak dh stat sekolah aku pun dh kembali menjadi surirumah tegar kembali.erk.. pelik tapi benar. walaupun raya dh berlalu seminggu lebih tapi mood raya masih lagi menebal. rasa nk raya masih berkobar2. rasa nk ajak suami g beraya open house umah sapa2. rasa masih nk berada di kg. walaupun kg hanya sejam dari cni. boleh plk rs gtu kan? mengada2 sungguh! cam selalu raya kat kelantan ni xlebih dari 3,4hari je. pastu memang suma dh close door. xde dh org nk buat open2 house ni. so, beranganla banyak2 nk g open house sebab memang xde! istilah raya sebulan tu memang xwujud dan xkan penah wujud di kelantan ni rasanya.

Boleh tak ramadan n syawal xpayah berakhir? nonsense. tapi bagusnya kalau boleh. banyaknya pengisian bulan ramadan yang tidak wujud pada bulan2 lain. rancangan2 berkisar agama juga sangat banyak hanya pada bulan ramadan. memang suma yang berlaku dalam bulan ramadan dan syawal adalah benda2 indah belaka. yang xwujud pada bulan2 lain.

Tahun ni aku xpergi beraya mana2 pun. suami je yang terkejar2 pergi beraya sana sini tanpa kami; isteri n anak2 sebab aku sibuk kat umah. memang xde peluang lansung nk g beraya. tahun ni orang datang beraya agak ramai mungkin jgk sebab nk melawat ayah yg sakit sambil beraya. tahun ni disamping orang yg datang beraya agak ramai aku n mak xleh nk g jln raya sebab xleh nk tinggal ayah sendirian di rumah.

 Rasa nak je suh athirah ponteng sekolah. duk je umah dgn aku. lepak2 sambil makan kuih raya. sunyi sgt rasa bila athirah xde. rasa cam masih nk beraya kat kg. hahaha.lawak plk rasanya. mak budak ni dh terover excited dgn raya plk dah..kalau kat sarawak mesti skrg ni kami masih bz pergi open house dimana2. meriahnya raya disarawak memang terasa sampai hari ke 30 syawal. itulah kenangan indah beraya di tempat orang yg xde di tempat sendiri.

Rindu kat sarawak dan teman2 suma. tengokla bila da rezeki lagi nk fly ke sana. one fine day insyaAllah..

Sunday, August 5, 2012

oh biskut raya

Assalamualaikum..

Aduhla..demam raya dah datang. setiap kali nk raya begitula situasinya. setiap kali nk raya begitula jadinya. sekarang ni setiap hari aku sibuk duk google resepi kat internet. dh da list few cookies yang akan dibuat dalam sedikit masa lagi. tapi. tapi bila tengok resepi yang belambak kat internet list ku tinggal list jela kot. rasa nk buat suma biskut. boleh tak gitu? hm..nafsu besar lagi upanyna. aku memang begitu kalau bercakap tentang biskut. memang sentiasa passionate pasal cookies. cookies je ye sebab kek xreti. xpas2 sampai sekarang.

Kalau ikut hati macam malas je sebenanrnya nk buat pa2 biskut pun tapi bila tengok rupa2 biskut di internet ni semangat tiba2 datang berkobar2. xsabar2 dah nak start baking ni. tapi..sekali lagi tapi. tapinya tak sure lagi nk buat biskut pa. rasa cam nk buat yg simple2 je. yang xbanyak bahan. so, xtau lagi. sebenarnya setiap tahun pun biskut2 yang aku buat lebih kurang sama je. tat, dahlia, badam, coklat..hahaha. tahun ni pun macam tu je la kot. beria ia je lebih search beratus2 resepi kat internet tapi last2..oppss..

InsyaAllah harap2 xtergoda sangat nafsu nk buat suma jenis biskut. minta2 pendirian tetapla nk buat biskut2 yang telah di finalize sehari 2 lepas. harap2 projek menjadi kenyataan..

Tuesday, June 26, 2012

psikologi tumbesaran anak

Dah lama xtulis entry bergambar. cam boring pulak tgk blog yg da tulisan berjela2 semata. kalau tuan punya blog pn dah rasa bosan dengan blog sendiri apatah lagi la 'tetamu' lain kan? penyakit malas dan xde mood dh kembali semula. rasa cam nk tutup blog ni pun da jugak. duk merepek merapu kt cni sorang2 pn cam xde pekdah je. begitula bunyi nya bila xde mood..

..........................................................................................................



Kita selalu dengar pendidikan anak2 tu bermula masa bayi dalam kandungan lagi. maknanya ibu bapa perlu jaga adab dan perilaku seawal bayi dalam perut lagi. Ibu diajar@ digalakkan banyak membaca ayat suci al Quran di samping berdoa, jaga tingkahlaku dan berbuat baik serta menjaga makan. sumanya untuk mendapatkan anak yang baik pekerti dan sempurna dalam sgala aspek.

Selain amalan2 mulia semua tu, mak ayah pun kena juga berkelakuan baik dan banyak beribadat sebab nanti perilaku ibu ayh bakal dituruti ank dalam kandungan. ibu kena sentiasa positif, jangan sedih2, jangan marah2, xboleh stress melampau. bapa pun sama sebab anak dapat 'rasa' pa yg berlaku disekeliling dia.

Suma aku setuju. untuk mendapatkan hasil yg baik mestilah benih pun baik. cumanya org selalu menekankan pembelajaran atau pendidikan awal anak pentingnya masa mengandung sahaja. bagi aku, process ni xde titik penamat, bukan process sehari dua tapi sepanjang hayat.

Betul. pendidikan dalam kandungan penting. tapi didikan selepas lahir lagi penting. maksudnya kena da kesinambunganla dan berterusan bukannya lepas anak lahir suma terhenti disitu. aku melihat perkembangan anak2 setelah bergelar ibu kini. emosi, perilaku dan perwatakan anak2 sangat banyak terbentuk melalui didikan seharian ibu bapa. tindak tanduk ibu bapa serta emosi ibu bapa semasa berada disamping anak2.

Anak2 memang belajar dari tingkahlaku dan perilaku kita sbg ibu bapa dan org2 terdekat dengan mereka. anak2 kan kain putih. keluar dari rahim ibu yg jahat pun fitrahnya anak itu bersih dan baik. itu sangatla benar. orang kata anak2 mewarisi perangai ibu bapa. kononnya kalau mak ayh da perwatakan xbaik anak pu sama. aku xberapa setuju tu. mungkinla da sedikit kaitan dengan faktor genetik tapi percayala kepercayaan dan keperibadiaan anak2 terbentuk dari kelakuan orang yg menjaganya. kalau didikan betul insyaAllah baik la budi pekerti anak itu. pemerhatian aku saje ye..

Aku ni kalau diikutkan memang bukan ibu yg terbaik. bila anak buat bising or meragam ckt mula la hilang pertimbangan. tapi kalau nk tunggu sempurna bila la agaknya aku akan jadi ibu agaknya ye? haha. ank sulongku dah pandai bnyak benda. bila kami ibu ayh ni bergaduh misalnya mesti si kakak akan tanya, kenapa umi marah? or baba marah umi ke? dh reti dh soal perasaan ni. hm,dh besar anak aku tu..

Memamg kita xboleh nak jadi baik sentiasa, maknanya xsuma benda yg berlaku kita boleh control dan kadang2 anak ternampak dan terbelajar benda xbaik cthnya kita marah2 or merungut depan anak sebab penat ke stress ke..xpe. kita manusia biasa normal buat salah. nanti duduk dan bagitahu anak2 yg ibu bapa juga buat salah dan dia xboleh buat camtu. ajar dia pa yg sepatutnya dorang buat bila mengalami situasi yg sama dan minta maaf dengan anak2 sebab buat dorang rasa tak selesa.

Didikan anak2 bukanlah kerja berkala atau berjadual. selagi namanya anak sampai dia dah jadi ibu bapa pun process pembelajaran itu tetap berjalan. insyaAllah kita semua akan jadi ibu bapa terbaik buat anak2 asalkan kita sedar dan berusaha ke arah itu.. 

Monday, June 18, 2012

perasaan xleh sabar..

assalamualaikum..

Haish..makin menjadi2 pulak perangai buruk yg satu ni. buruk ok. ow sgguh tak senonoh.. mungkin inilah 'hasilnya' bila terlalu byk attach dengan komputers and internet. memang fakta pun, kalau kita terlalu sangat 'bekerja' dengan internet kita akan menghidapi penyakit kurang sabar. da belaja dulu time dip kesan2 terlalu lama mengadap internet. mmg sah betul fakta itu! aha.

Tak suka n tak berapa selesa sebab memang melampau2 sgt dh perangai yg satu ni.dh tahap kritikal kot. asyik nk cepat n express je suma. kalau lambat or lembab mmg kena s****** se***** la! tak kt mulut kat hati. mmg akan da xpuas hati. ntah pa ntah kan?

Oh sangat tidak sabar untuk lihat anak pegi sekolah rendah dan menengah. xsabar nak tau camne rupa anak bila dah remaja nanti. tak sabar nak tau camana kami bila dah tua nanti..eh,tetiba.hahaha.itup un satu lagi kes xsabar yang agak kurang logik..hehehe

sebenarnya aku memang seorang yang pentingkan waktu. punctual la kata orang putih. memang sejak zaman sekeolah rendah lagi memang begitu. mungkin sebab benci menunggu jadi aku cepat nk marah bila orang selalu lambat. especially bila dah janji. memang sakit hati yg melampau2. rasa nk makan je orang tu. sebab tu aku memang akan tetapkan waktu untuk pa2 sahaja. contohnya kalau nk jumpa kawan or turun sama g sekolah pun aku memang awal2 dah tetapkan waktu. yg jadi sakit hati tu bila orang tu buat janji tapi dia pulak yg lambat. tak ke hangin satu badan.

Patutnya sesiapa pun kena pentingkan waktu. sebab membazir masa or xtetapi janji memang amalan xbagus. obvoiusly! kalau kita xtepati masa, bukan masa kita je dibazirkan masa org lain pun terlibat sama. penat ye adik adik menunggu ni. sakit hati toksah cite la.

Aku ni pulak selain ala ala punctual, satu lagi kalau dh marah xleh nk sorok ekspresi muka. memang ngam la. campur 2sifat tu jadi bom atom. hahahah. tapi selalunya kejap je, kalau dengan kawan2 xberani la nk membebel, marah marah, merajuk suma tu tapi kalau dengan org tersayang, memang siap la.memang masak org tu kena.hahaha. buruk perangai. selalunya pas kwn minta maaf aku dh trus ok dh. cumanya dgn si dia je melebih2 sikit. nk bermanja la konon.hahaha. ei, geli!!!

so, penutupnya, xhormati waktu memang akan menyusahkan ramai orang. plus boleh buat orang sakit jiwa dan masuk hosp mental. tak cool ok org yg xpunctual dan tak tepati masa. tak cool jgk. orang menilai kita melalui perlakuan kita. memang banyak lagi benda xbagus yg xpatut dibuat tapi kat mana2 or bila2 pun masa itu emas! memang suma orang akan marah bila kita lambat. do believe me..

perkara yg tak patut dibuat main..

Assalamualaikum..

Sebenarnya dlm hidup ni, untuk bahagia dan di sukai ramai kita kena da budi bahasa dan budi pekerti yang baik. kena beradab dan jaga tutur kata. bak kata pepatah, terlajak perahu boleh di undur terlajak kata.. sila sambung sendiri dengan word yang dirasakan sesuai ok.

Nama orang; dalam banyak2 perkara aku rasa nama adalah sesuatu yg paling sensitif dan xboleh dibuat gurau. contohnya ketawakan nama orang ke, perlekehkan ke atau ejek la aling simple. nama ni identiti seseorg so memang wajibla xleh buat gurau. aku penah kena jgk. memang rasa nk lempang je muka org tu tapi tu la..

Nama mak bapak; janganla sesekali sebut nama mak ayah dalam pa2 situasi pun. kalau da jugak yg guna nama mak ayah cthnya cam, 'agaknya mak bapak ko xajar kot beradab dengan orang'..memang bunyi cam nak bagi nasihat tp please2 jgn libatkan mak ayah sekali. iman xboleh diwarisi ye. xsemestinya kalau mak ayah jahat ank jahat juga atau sebaliknya. lagipun sesiapa pun akan marah kalau babitkan nama mak ayah.

Kematian. ni memang satu2nya benda yang lansung xleh dibuat main. buat lawak bodoh pun xleh,xkena tempat. lagipun ni melibatkan nyawa orang. memang xpatut la kalau bergurau tentang benda ni.

Last sekali, ni mengikut pengamatan aku sendiri je ni; buat lawak pasal fizikal orang. rupa orang ke, bentuk badan ke, warna kulit ke..suma tu kalau dibuat gurau jugak memang orang tu sengaja cari nahas la. Lagipun ,kenapa kita nk gelak gelak kan ciptaan Allah. bagus atau tak suma tu ciptaan Allah. so,tak de sebab kot nk ketawakan or buat main benda2 seumpama ni. kalaupun orang tu xsempurna atau buruk dimata kita sekalipun pa hak kita nk mengata? kena ingat indirectly kita mengata ciptaan Allah tu..



so, kena beringat la.nak bergurau or buat lawak pun or saja2 nk mengata pun tengok tempat ye. kang xpasal2 kena penumbuk or penampar sebijik kat muka. Lidah xbertulang jadinya kdg2 kita alpa dan ter'mengata' orang..

Wednesday, June 13, 2012

Penakutnya saya!

Assalamualaikum..

Jom imbas kembali tinggi mana tahap keberanian sejak kecik dulu smpai sekarang..berani ke??

Di lahirkan sbg sorang2nya anak perempuan dlm keluarga memang susah kdg2. lagi2 kalau anda penakut cam saya. hahahaha. kawan2 kat U salu ckp aku ni berani. mungkin la nampak cam berani tapi penakut sbnrnya..eh,smbung cite tadi;sbb aku sorg perempuan jadi aku kena tido sorang. mandi sorang2. masa kecik dulu aku mmg seorg yg amat penakut. bila da org meninggal tgk la 2,3hari jgk aku xboleh tido mlm. atau kalau tengok cite hantu atau da orang bercerita tentang hantu.asyik terbayang mcm2. kebetulan umah dekat dengan tanah perkuburan..dulu2 orang bawa jenazah jalan kaki je xde nya guna van, kereta jenazah suma tu.

bla mlm je mesti susah nk tido.pk yg bukan2. aku ms darjah 1,2 camtu mmg tido dgn mak ayah lagi. tido mesti peluk ayah. pastu besar sikit tido dengan abang pastu besar sikit lagi tido dengan adik. time tu kami 3beradik je tp beza jauh. dengan abang beza 5tahun. memang xlehla nk tido dgn dia. pastu beza dgn adik 2tahun. darjah 5camtu mak dh bg bilik sendiri. suh tido sendiri. terpaksala..kdg2 tu satu mlm xleh tido sebab takut sebab tengok cite hantu ke, sebab kwn2 kt sek duk cite pasal hantu ke..memang azab. dh subuh baru lelap mata. nk bangun g sekolah memang liatla. nk ajak adik tido sx plk memang dh xboleh adik dh besar. kadang2 tu takut punya pasal rela berpeluh cam mandi duk bawah kain selimut.hahaha. lawak betul..

Dah sekolah menengah pun klu tiba2 perasaan takut dtg memang xleh nk buat pa. penah jugak angkut adik kecil tido sx buat teman tapi sekali budak tu sedar mlm2 n nangis pastu lari balik ke bilik mak. siap pujuk2 adik lagi suh teman tido.sampai camtu sx!lawak kan..

Tu cite zaman sekolah. bila dh besar sikit bolehla dah makin berani. dh boleh g toilet sorang2, tgk tv kat ruang tamu sorang2 bila suma dh tido..pastu masuk plk U. kat U bolehla dikatakan berani. boleh bangun g toilet sorang2 waktu mlm, boleh g ambk air semayang sorang kul 5.30pagi..kira berani la tu. sebabnya kat U xtgk cite hantu n xde plk org bercerita tentang hantu. room mate plk salu balik umah bila hari minggu. aku berani je duk sorang kt bilik. tu time berani la. time takut dtg penah jgk pc menjadi mangsa.aku on je sepanjang mlm sampai pagi. hahaha

Cite pas kawen pulak..kembali jadi penakut yg melampau kot. sebabnya dh biasa da peneman disisi. tido berteman, makan berteman, tgk tv berteman..suma la berteman. hehe. tapi aku salu jgk kena tinggal sorang2 bila huby da kursus. boleh je tido sorang2 kt umah walaupun takut. cuma nya, bila dh lama kawin ni, lama ker?? hahaha dh ramai ahli makin menjadi2 pulak perasaan penakut aku ni. mcm aku katala bila dah biasa ramai sesekali sorang2 memang terasa. memang kena da peneman. athirah pun jadi la.hahahah..

so, korang camne?penakut cam aku gak ke?

Wednesday, June 6, 2012

Tip Hias Rumah

Assalamualaikum..rasanya before ni dah penah post pasal benda ni.yeke?hm,lantakala labu..malas nk check list post..aku ni xdela banyak info@pengalaman pun tentang cara tatahias rumah ni. tapi melihatkan keadaan rumah yang tidak terurus sebab asyik pindah randah; exaggerate ckt kat situ..

diringkaskan cerita, aku listkan a few important things yang mesti diambil kira bila nk hias or beli perabot untuk rumah:

 1. Beli rumah dulu baru beli perabot
Ni adalah perkara asas yang paling penting aku pelajari dari pengalaman lalu. memang kena da rumah atau beli rumah dulu baru boleh beli perabot yang grand2 tu. memang xberbaloi kalau nk berabis duit hias rumah cantik2 tapi nk pindah umah lain pulak pastu. beli yg basic dah. sebab pa, nanti bila nk pindah rumah baru, mesti penat nk angkut perabot banyak2 n besar2. satu lagi abis rosak perabot yang cantik2 tu ok! seriously memang abis rosak@terkopek@terpecah@tercalar kat sana sini.

Satu lagi pentingnya da rumah yg tetap sebab xsemestinya perabot yg kita beli tme duk umah lama dulu sesuai dengan keluasan dan rekabentuk ruang dirumah baru. itu memang masalah besar. i dah laluinya ya. memang azab rasa bila xtau nk letak mana perabot2 tu. 

2. Beli ikut keperluan bukan keinginan
Ni lagi satu perkara yg penting jugak sblm beli perabot. perabot ni cam aset jgkla bg aku.yela.sekali beli untuk digunakan sepanjang hayat@selagi xrosak. ke beli perabot stap kali da sale kt courts @ ikea? hehe. lbh kurang cam aku la tu. dulu2 la. cam kedai perabot tu slh satu destinasi wajib pergi bila boring. mula2 cuci mata pastu cuci poket plk.huhuh. bahay ok! xleh la camtu. sbb nanti mesti rumah akan bertambah sempit,sendat dan bberselerak sbb byk sgt perabot. yg tak penting n xperlu wujud pun. perabot banyak sangat memang akan buat rumah semak plus makin kecil.


3. Ukur keluasan rumah. kena da tema
wah..dh macam org nk kawen pulak ye da tema2 bagai. hahaha. bukan tema pa org kata. lupa lak word tu. paling penting sekali; dah bape kali penting sekali dh.hahaha; kena tengok keluasan rumah sebelum beli pa2 perabot ok. ni mmg super duper important la. kalau ruang tamu kecil tapi nk beli set sofa yang besar gedabak da 8 kerusi yg import lua negeri tu memang xsesuai. sebab nanti nk jalan pun xleh kat ruangtamu tu penuh dengan perabot. tema pun penting baru kita tau or dapat aim nk beli perabot jenis pa. baru rumah nampak seragam dan cantik. paling penting kemas dan selesa.

4. Kena ikut bajet poket sendiri
Hehehe. ni last kot dari aku. kadang2 kita suka berlawan dengan jiran tetangga. nk suruh rumah kita la lebih pada suma orang. perabot ni cam aku kata tadila aset sepanjang hayat. bukan benda boleh beli selalu cam beli ikan. so memang kena bajet betul2. kena tengok pa yang kita mampu, sesuai dengan ekonomi semasa dan tidak membebankan. xbolehla bila tengok cantik, elegen dan bergaya terus nk beli walaupun tak mampu. perabot ni nak suh selesa dan cantikkan rumah je. ao, beli yang mana berpatutan sudah. unless la kita memang anak dato yg da banglo 4,5tingkat yg memang luas giler yg memang duit melimpah ruah kat bank. xboleh jgk ikut trend. org guna perabot import kita pn nk jgk tapi poket nipis je..

Tuesday, May 15, 2012

sijil ko-kurikulum

Assalamualaikum..tengok2 sijil ko-kurikulum adik. tp satu pn xde. katanya sekolah dia xbagi sijil per each activiti.aik?? yang sekolah bagi cuma sehelai kertas yg menyatakan CGPA keseluruhan pelglibatan ko ko semasa sekolah..peliknya.. abis tu mana bukti nk tunjuk yang kita aktif berpesatuan, masuk pelbagai acara sukan dan beruniform kat sekolah dulu. ke memang system dia dh tukar camtu suma skrg?? yala.paperless. nk mintak kerja nanti pn xdela perlu potostat sijil2 yang bila dicompile boleh jadi sebiji buku teks! cam aku.. penat wei duk g potostat dan pegi pulak caari org utk sahkan sijil2 tu suma..

Pa point nya ni?? hehe. aku tension sebenarnya kenapa sekolah buat sistem camtu. sebab xde bukti nanti bila xde sijil. nak ke orang percaya kalau main cakap je? bercakap mengenai ko kurikulum ni, nak ler bercerita sikit perihal aku zaman sekolah dulu.

Kami; student2 sek men ugama arab ni selalu runsing bila tiba bab2 sijil ko-kurikulum ni. sebabnya kat sekolah agama acara sukan memangla sangat terhad utk pelajar perempuan. nak main netball pn kena pakai baju kurung. xsopanla perempuan terloncat2, terhegeh2 kat padang. suma jadi isu..runsingnya la! sebab syarat nk masuk u kan kena aktif dalam ko-ko. untuk pelajar perempuan, kalau acara padang da netball dan volleyball je. tu pun satu pasukan rumah satu team. berapa orang je pun yg dapat masuk kan? kalau indoor banyak sikit kot. hm..xbyk sangat pun in my case..rasanya sejak bertukar guru ko ko yang baru barula sekolah mula buat match dengan sekolah luar. sebelum tu memang xde lansung. barulah bertambah sikit aktiviti outdoor tapi still pelajar perempuan sangatla terbatas untuk sertai!

Bila dh acara padang dah penuh makanya yang lain2 akan jadi penonton je la. nk masuk acara indoor cam pingpong, dart, or syarahan memang bukan diri aku la. lagi2 syarahan. sumpah mati hidup balik pun tak la. darah gemuruh dan low self confident ni memang da sejak kecil lg kot. lain la klu bola tampar atau bola jaring. game tu orang xtumpu kat seseorang sangat.

 selalunya setiap tahun orang sama je pun yang dapt masuk suma acara tu. konon dah jadi sukan wajib dorang. cikgu2 pun macam xberapa nk bagi peluang sangat pelajar baru nk join sebab takut reputasi rumah sukan jatuh. dahla acara  ko ko limited plus pulak dengan ragam2 camni. memang kesian! bayangkan sekolah da 2 sesi, pagi petang setiap kelas da 4 kelas. cuba kira berapa yg dapat main dan berapa ramai pulak yg jadi tukang sorak??

kadang2 tu sampai bergaduh kat padang sebab berebut nk join walaupun player dh cukup. aku pun penah kot alami perkara yang sama. hahaha. lawak kan? demi mu sijil relaku bercakaran di padang. da pulak cerita best. guru ko ko xsuka pelajar perempuan pakai baju kurung masa main. tak sesuai katanya tapi di bantah pulak oleh 'ustazah' teacher. macam2..

Dah lama tinggal sekolah xtau la camana sistem ko ko sekarang,. harapnya da makin banyak peluang untuk pelajar perempuan join acara ko ko dan tambah la bilangan acara supaya dapat menampung bilangan pelajar yang ramai. terpaksa cari alternatif supaya aurat terjaga sijil pun dapat.

Thursday, April 26, 2012

post ntah pa pa..

Assalamualaikum..rasa nk menconteng tapi xde idea so keluarla tajuk tersebut di atas.huhu..

Aku macam perasan blog orang lain yang pernah aku terjah suma menggunakan ejaan dan perkataan BM yang tepat. xde pun yang guna short form. tiba2 terfikir, memang kena begitu ke adat dan tatacara yang betul bila menulis dialam maya? kalau blog aku memang ntah pa2 la.bahasa lintang pukang. campuk aduk. short form memanjang..pastu tetiba macam timbul kesedaran sivik dalam diri.hehe..so, sekarang ni masih dalam proses mencuba untuk tidak menggunakan short form. aku ni pemalas sebenanrnya dan nak cepat je.pastu nanti mesti berjela2 post aku malas pulak orang nk baca. da ke org baca?kuikuikui..dah ramai jgk yang tegur bila berSMS dengan aku dorang xpaham pa yang aku tulis sebab terlalu short form sgt.huhuhuh..bagi aku hanya orang skema mcm my huby je yang guna perkataan lengkap bila menulis nota untuk diri sendiri dan bila berSMS. skema kan?hahaha..

1st part untuk post ntah pa2 dah selesai....

Aku memang menyampah bila tengok cite indon. maaf ye statement ni bukan untuk menghentam atau memburukkan mana2 pihak. sekadar pandangan peribadi. bukan apa, dorang ni dalam cita memang begitu. cepat nk menghukum. pastu guna undang2 sendiri pulak tu. xde ususl periksa terus pukul or usir. kena hasut sikit je terus percaya bulat2. mungkin la hanya dalam drama tapi bagi penduduk bumi lain mungkin akan fikir cam aku ni juga. ke aku sorang yang rasa begitu? kolt tak bertempat.huhu.. cuma bagusnya cita dorang ni pengajaran agama memang terbaik! sangat meninggalkan kesan. kalau buat kisah ketuhanan memang menusuk kalbu la..

cita tamil lak. orang india kalau dlm filem memang suka sangat bergaduh dan bertumbuk. polis akan tiba setelah hero menumpaskan orang jahat. pastu dorang ni berani. marah sikit terus pergi belasah kat umah. guna parang, pisau segala macamla. ingat ke dalam filem Tamil je di negeri India sana rupa2nya dorang memang camtu. berani! memang ganaz gitu..the best part is dorang ni sangatla kaya dengan kasih sayang. ikatan kekeluargaan kuat. rela berkorban nyawa sekalipun untuk orang tersayang. part tu memang terbaik...

Cita orang melayu pulak..hm..sikit2 berlakon dato datin. anak orang kaya pakai kereta mewah, umah banglo besar..plot cerita camtu je..kadang2 tengok mula2 pun dh tau camane perjalanan plot cerita. kadang2 diluar kenyataan cerita melayu ni. again, pendapat amateur yang tak mengikuti perkembangn semasa dunia hiburan..

Kalau cita korea pulak tak sah la kalau xde adegan tangis menangis. percintaan teragung. memang hanyut dibuai perasaanla kalau tengok drama korea. memang terasa kita dalam cerita tu.hahaha. aku pun selalu kot tersenyum sorang2 or menangis bila tengok drama korea yang menyentuh hati dan perasaan. pastu duk imagine nk dapat suami or boyfi cam hero dalam drama korea sebab orang lelaki korea memang romantik giler!! yeke begitu kenyataannya? wallahua'lam.. tapi yang buat aku menyampah bila watak antogonis yang suka ambik kesempatan dan jahat walaupun dengan kawan sdri..melampau pulak tu. contoh cita full house. tipu kawan baik dengan jual umah pastu suh g bercuti tanpa duit poket. nak mati! tapi kawan tu boleh pulak memaafkan dengan hati terbuka. terbaik jugak kan?

Sunday, April 15, 2012

perasaan tak keruan

Assalamualaikum..

Baru je semalaman berjauhan hati dah tak keruan. boleh pulak cakap besar kata nak suh duduk dengan nenek dia. rupanya camtu la sedihnya rasa bila seorang ibu berjauhan dengan anak. aku memang sentimental lebih ckt kalau cite bab2 family ni.

Perasaan tu sedikit lebih dari biasa mungkin sebab aku xpenah lansung tinggal anak2 kat orang dan sentiasa bersama dorang 7hari seminggu 365hari setahun. dengan suami perasaan berjauhan tu lain. kami kalau nk g mana2 pun memang xpenah tinggal anak walaupun ibu penah la cakap suh tinggal je dirumah bia dia jaga nk g kedai bukannya lama pun. kakak aku pn heran dengan aku. manjakan sangat anak katanya. sebab tu anak xleh berenggang lansung nk tinggal nk g mana2 bukan main susah. huhuhuh. da kebenaran jugak tu tapi tula.memang xleh la nk tinggal dorang. rasa janggal je bila xde anak bersama. rela lagi susah payah berpimpin tangan or berdukung sepanjang jalan janji anak2 da bersama.

Athirah penahla sekali sekala di ambil oleh family mertua ku untuk tido disana. paling lama pun 2hari je kot tapi perasaan hanya Allah yg tahu. kejap2 kol, kejap2 msg tanya tirah buat pa, dah makan ke, buat perangan ke..runsing atau lebih tepat lagi rindu sebenarnya. sangatla janggal bila tirah xde buat bising kat umah. sebab dia je pun teman berbual dan bergaduh aku. hahahaha.

Adik2 ipar aku suma suka budak plus lagi athirah anak buah 1st. lagila dorang sayang dan suka. yang xsuka nya aku la sebab terpaksa melepaskan tirah bermalam disana walaupun dalam hati tak rela.hahaha. boleh plk gitu kan?

p/s: siti, bila melalui baru la paham benar2 perasaan mu itu berjauhan dengan anak; bukan sehari dua tapi bertahun. memang perit. tapi bersabar lah. ros doa moga2 kuaga siti cepat2 bersatu kembali..

Saturday, April 14, 2012

penggeli ke banyak songeh?

Assalamualaikum..

Penah tak korang pergi kat umah orang pastu korang rasa cam 'kembang' nak makan or minum? oh..terukkan perasaan itu? dalam dilema pun da jugak. biasala tetamu mesti akan dihidangkan dengan air dan hidangan ringan pastu kita pulak rasa xnak minum or makan pa2. boleh tak gitu?

Ni adalah perangai buruk aku sejak dari kecik2 dulu lagi.perangai buruk ya. sebab seperti tidak hormat tuan rumah bila hidangan tidak disentuh. oh tuhan..sebolehnya saya memang berdoa untuk senang sedikit menerima air tangan orang lain selain ibu saya. memang begitu. kalau mak bawak gi jalan dimana2, umah jiran, umah sedara memang jarang sekali aku akan minum or makan. bukan sebab pa2 pun tapi memang rasa taknak. lagi lagila kalau tau or tengok orang tu memang pengotor.

Kadang kadang orang asyik tengok luaran je cam umah xberapa kemas or umah xteratur. so kita terus judge dia pengotor or xreti jaga kebersihan. salah tu. bagi aku; melalui pengalaman dan pengamatan sendiri keadaan luaran xboleh jadi ukuran perangai sebenar. yela. pa guna umah bersih tapi guna tangan untuk mengaup bahan tumbuk dari lesung. ataupun meramas nasi dengan tangan untuk dijadikan nasi goreng. walaupun xkotor tapi bagi mata n perut aku memang xleh diterima tu. sebab aku orang luar lainla kalau kita memang ahli keluarga tu. dh tau cara mak kita buat keje.

Aku kadang kadang rasa susah jugak dengan perangai yg satu ni. selalunya memang xde pa2 sebab pun tapi still xleh minum. klu makan pulak aku memang sejak kecil sampai sekarang xleh telan ketupat yg dibuat org lain selain ibu aku je. termasuk nenek ke, makcik ke, even mak mertua sdri..memang xlalu nk telan. nasib baik benda lain dapat telan dengan jayanya.huhuh. sebab ketupat tu memang 100% guna tangan dalam proses pembuatannya. selekeh kan? bagi org yg dah tau perangai aku dorang memang xkesah aku xmakan or minum dirumah dorang tapi mungkin juga da yang perasan or terasa ati aku lansung xmakan n minum bila g umah dorang. xtaula..

Cumanya masalah sekarang camne nk elak dari makan n minum umah orang kalau kita bermalam disitu? tensoin den..ingat pulak dengan bibik indon abg. suma benda yang dia sentuh aku xlalu nk makan.memang terasa keperitan disitu sebab xleh makan dirumah sendiri..


Tuesday, April 3, 2012

Regim kecantikan yg betul

Assalamualaikum..

mind set aku sesuatu produk tu bagus bila hasil dapat dilihat dalam jangkamasa yang pendek/cepat. rupa rupanya salah sama sekali! ya,mungkin bagus dalam masa yang terdekat tapi buruk dalam jangkamasa yang panjang. baru tau..cam polos giler aku ni benda simple camni pun xtau. alamk, mengutuk diri sendiri ler pulak. da banyak bahan terlarang or racun dalam kosmetik yang buat kulit jadi putuh gebus sebenarnya..meh baca..





Bahan kosmetik yang BERBAHAYA


HIDROKUINON
  • Bahan peluntur kuat yang digunakan dalam industri getah.
Menghalang penghasilan melanin (bahan yang melindungi kulit dr uv) pada kulit.
Pada peringkat awal, kulit menjadi cerah.
Penggunaan berterusan menyebabkan kulit menjadi kemerahan, pedih dan terbakar apabila terkena cahaya matahari. 
Pigmentasi kulit akan berlaku dan mempercepatkan penuaan.
Warna kulit menjadi tidak rata
Ianya akan meresap  ke dalam sel dan memasuki aliran darah.

RAKSA
  • Kesannya sama seperti hidrokuinon.
Pengumpulan merkuri dalam badan boleh menyebabkan seseorang mengalami muntah, cirit-birit, keracunan hati, buah pinggang serta gangguan saraf.

BAHAN PENGAWET PARABEN
  • Menyebabkan kemerahan dan alergi pada kulit.
Digunakan pada kosmetik, deodoran, produk perawatan kulit.
Penggunaan Paraben menyebabkan kanser payudara pada wanita. 

ISOPROPYL ALCOHOL 
C3H7OH
  • Menyebabkan kerosakan bahagian dalam kulit.
Mempercepatkan penuaan wajah.

PROPYLENE GLYCOL C3H8O2
  • Menyebabkan kemerahan pada kulit.
Penggunaannya merosakkan hati dan ginjal.

Polyethylene Glycol C2n+2H4n+6On+2 (PEG)
  • Mengganggu kelembapan kulit
Mempercepatkan penuaan wajah

KOLAGEN
  • Berasal dari kulit haiwan (babi)
Kolagen terbaik yang sering digunakan dalam produk kecantikan pada masa kini ialah kolagen berasal dari kulit babi.
Kolagen ini akan menjadikan kulit halus, putih dan menjaga kelenturan kulit.
Produk yang menggunakan kolagen ialah:  anti ageing,lipstick,losyen  tangan dan badan, perawatan kulit.

PLASENTA
  • Plasenta berasal dari manusia dan haiwan.
Merupakan penyumbang terbesar dalam  industri kosmetik dan ubat-ubatan.
Digunakan dalam losyen tangan dan badan,sabun mandi,serum,losyen pemutih dan lain-lain.

AMNION
  • Cairan yang melindungi janin.
Penggunaannya membantu melembabkan, melembutkan, dan menghaluskan kulit.
Digunakan dalam: pelembap, losyen rambut,perawatan kulit kepala,syampu.

BOTOX
  • Merupakan protein kompleks yang terhasil dari bakteria Clostridium Botulinum.
Botox dipakai untuk menghilangkan kedut di wajah.
Botox  menggunakan serum albumin (manusia dan haiwan) sebagai bahan pelarutnya.

ni copy paste dari sini..bukan sahaja bahaya untuk kulit tapi jugak xhalal.aduh..obses sangat nk cantik ni lah hasilnya. da org kata kecantikan bermula dari dalam.maksudnya kena makan dengan betul, kena jaga kesihatan dengan betul dan ambil vitamin suma tu. da pulak kata xleh sesukahati je main guna sebarang produk utk kecantikan.yang murah xbagus. kena yang mahal mahal dan kena pakai set lengkap. aku pulak walaupun dah berumur 28; agak tua untuk belajar dan tau pasal regim kecantikan ni; tibai je. selalunya terpengaruh dengan iklan dan info kebaikan di pek produk..anda bagaimana?

Tuesday, March 27, 2012

kalsium oh kalsium..

Assalamualaikum..

Tersentap tiba2 especially bila terbaca satu article dlm majalah wanita pasal keperluan kalsium. macam ditujukan khas buat tatapan aku pun da jgk rasaya.huhuhuhu.bukan tersentap sbb apa. tersentap sbb membaca kenyataan tentang bahaya kekurangan kalsium utk badan. memangla tau penyakit osteoporosis tu berkait rapat dgn kekurangan kalsium. tp bukan tu je.byk lagi 'penyakit' sebab kekurangan kalsium. memang menggerunkan especially bagi org yg lansung x consume susu cam aku!

rasanya suma org tau kelebihan dan kepentingan susu tapi entah mengapa aku memang xleh minum susu. dari sekolah rendah lagi.klu susu cair bolehla tu pun klu dibuat kek,kuih.klu air bandung memang xminum jgk sebab tekak ni ha,rasa susu memang xleh terima. tapi susu selain susu segar dan susu debu xde khasiat ye.keperluan kemuncak kalsium adalah ketika mengandung dan menyusukan bayi selain org tua. di ulangi semula, menyusukan bayi! oh tidak..dulu masa mengandung dh 9bulan badan xcukup kalsium pastu ni smbung lg utk 2tahun..[insyaAllah..skrg officially setahun 2 bulan dh BF]. masa preggy dulu stap kali buat check up kena berleter dgn nurse n doc sbb xminum susu. susu adalah sumber utama kalsium ok. aku pulak setitik susu pn xminum. penah jgk tanya doc da tak produk lain yg boleh ganti susu. jawapan doc xde. sumber lain da cam ikan, sayur, buah tp kandungan kalsium dlm susu adalah yg terbanyak dan terbagus serta mudah diserap oleh badan.

Lebih teruk lagi klu kurang kalsium masa preggy mudah la cramp anggota badan. dan utk org biasa kalau xcukup sumber kalsium boleh jadi sawan dan kekejangan yg menyebabkan strok. alamak! bahayanya. masa prgnt ank kedua memang selalu sgt kena cramp kaki. sakitnya masyaAllah memang xterkata. takde ubat pulak tu. satu cara ialah kena byk minum susu n makan makanan sumber kalsium..gigi aku rapuh. kalsium ni plk kalau ambil melalui makanan badan susah nk serap. kena pulak da vitamin D sbg agen penyerap n proses ni jadi makin susah bila badan consume kafein. malah,kafein boleh menghapuskan kalsium dlm tulang. adoi..dahla xminum susu pastu air pilihan dirumah suma berasaskan kafein. xnescafe, mesti teh. setiap hari 2,3cawan jugak kot consume kafein. ke lebih? so, cane ni??

Menurut doc dalam artikel tu, dalam sehari sebaik2 nya sumber kalsium diambil dalam 3,4 hidangan yg pelbagai. plus kena da susu.kat umah ni toksahkan kata susu, sayur pn seminggu sekali xde dalam menu sebab huby xsuka makan sayur jadi aku malas nk beli sayur pastu terkulai layu dan lastly dibuang dlm tong sampah. kalau masak pun xpenah abis. aku ni suka jugakla makan sayur dan ikan tapi kalau sorang je yg makan memang apa2pun xberbaloi utk dimasak. tapi kena cuba jgk masukkan ikan dalam menu setiap hari mulai sekarang.

Aimy baru tumbuh gigi susunya yg pertama. tiba tiba terfikir mungkin akulah punca tulang dia tak berkembang dgn sepatutnya. sebab dia pun kekurangan sumber kalsium dari susu badan yg diminumnya..logik ke begitu? lupa plk nk tanya doc.. 

Saturday, March 17, 2012

Lemah Daya Ingatan

Assalamualaikum..

One of my besties alwz says that i tent to forget about other's ppl easily. their name, their face n their secret. that 4 sure la.huhuh. including about me myself! haiyak..dulu,bila jas ckp camtu aku cam owh,ok.yeke? pastu tiba2 cam perasan..betul jgk pa yg jas ckp. supported by few insiden yg xdisengajakan berlaku.

insiden 1:hari tu umh arwah nenek, da la sorang ni senyum2 kat aku. pastu tiba2 plk blh tegur n berbual2 dgn aku cam dh lama kenal. aku layankan je. wpun aku mati2 xkenal siapakah dia ni yg tau nama aku n berbual begitu mesra dgn aku. bercakap cam teman rapt persisnya.mmg dh abis fikir still jgk xtau sape. selidik punya selidik upanya clsmet time sek men dulu. masyaAllah..boleh plk aku lupa! pastu dia blh plk tya maria xkenal sy ke? mgkin dia tgk aku cam ragu2 kot. maluuuuuu..mmg xkenal tp mengaku kenal.

insiden 2: di majlis yg sama. da la plk sorang perempuan ni duk senyum2 n duk ckp dgn mak dia kot sambil tunjuk2 kt aku. myb dia ckp tntang ank aku kot. fikir dlm hati. pastu tiba2 dtg bersalam n peluk aku. aih..siapa plk ni?? smpai peluk2 ni?? mgkin dia jgk perasan dgn tindakbalas reflek aku yg agak xberapa nk mesra maka dia pun perkenalkanlah diri. ank sepupu aku rupanya. yg dulu sgt mesra duk berbual bila pergi umah katanya. ya Allah..apela aku ni..

insiden 3: masa majlis kawen aku. yg ni agak lama ckt la. tp agak kritikal bg aku..normal la bla org pergi umh org kwen nk tgk pengantin, nk tgk pelamin, nk tgk bilik pengantin kan..pastu, time aku duk kalut bersiap2 suma,dtgla sorang 'makcik' ni. so,ckp2 la.. pastu dia tanya,kenal x? cam biasa la aku mesti bt muka blur, tilik2 ckt muka 'makcik ' tu tp mmg xkenal. mmg xpnh tgk kot..'makcik' tu tanya,yeke xkenal? mmg xkenal la makcik. "astaghfirullahala'zim.." makcik tu plk yg mengucap pnjg. patutnya aku la kan. tau dia sapa?dia guru aku masa sekolah rendah.."astaghfirullahala'zim.." giliran aku plk mengucap pnjang.mmg xingat lansung ok!

Byk lagi la klu nk state satu2 kt ruangan ni evidence2 psl masalah lemah daya ingatan aku ni. mmg teruk betulkan?? memalukan diri sdri pn da jgk. byk kali dh kot berlaku yg org duk senyum2 n sapa aku bla berjalan pastu blh plk aku bt muka selamba n blh blah sbb xtau sapa. siap fikir slh org kot..aduhai..ni bkn skrg je,setahun 2 ni je dh lama dh..sejak dip lg. cuma skrg br perasan or for exact mengakui hakikat itu. selalu jgk bla kwn2 bercerita psl sumtin pastu aku mrh2 ckp xpenah cite pn..pastu giliran aku plk kn mrh balik dgn kwn sbb dh lupa suma yg dia penah cite sblum ni..cam xguna je dorang cta n share mcm2 pastu aku lupa. 

Tuesday, March 13, 2012

entry rojak

Assalamualaikum..

hehe..jom mata mata jap. ni cream puff. cantik tak? ni feberet aku nih..mmg terbaik dr ladang la kuih ni. erk..ni bukan yg aku buat ok.atleast lom lagi. insyaAllah nanti. for exact,xtau bila. ni pic dr google je..dh lama duk belek2 resepi nk buat cream puff yg sedap ni tp cam xberapa confident menjadi. bahan ckt je cuma teknik tu yg da ssh ckt. kot..huhuhuh. pernyataan kurang pasti ni..nk kena guna aluminium foil la, kena bkr suhu tgi pastu turun ke suhu rendah la..aku plk xberapa master lg bab2 guna oven ni..takut nanti salah teknik lain plk hasilnya. xsempat lg nk study ragam oven aku tu. yang pas bt biskut n buat puding roti sx hr tu. buat kek [yang ni mmg salu fail sjk dulu lg] hahaha. buat kek tu mmg xberapa nk menjadi dgn jayanya lagi xtau salah katne.salah guna oven ke salah teknik ke..ni yg malas ni.hahahaha

Sebelum ni aku peminat setia begedil. mmg sedapla xkira bila2 masa je. kat sarawak dulu belambak je jual tp bila balik ke sini mmg xpenah lg jumpa. adui,tiba2 rindu swk..byk makanan yg jadi kegemaran time disana xleh dijumpai bila balik cni. stress plk kdg2.hahaha. so,cari2 resepi pastu bt sdri. xsama la rasa. tp trus bt jgk sbb rs tringin nk makan kan..xtau salah n silap dimana. trus jadi xbest dh kuih tu. huhuh. kesian kan? asal aku buat je mesti trus jadi rasa lain n trus dh jadi xsuka makanan tu. ni aku malas nk try skill masak aku ni. alasan! semangat skrg nk buat cream puff yg meletup ni tp..hm..sedih tau bila dh buat ikut sukatan, ikut step2 dgn teliti pastu tiba2 hasilnya xberapa nk memuaskan. mmg tangan kejung betul la aku ni..kan best klu kedai kat bawah ni da jual kuih ni. beli lg sonang. haha.

Orang kata gaya penulisan seseorang tu blh tunjuk perangai sebenar mereka. cam jgk la gaya kita post kt fb,twitter suma tu. da org guna suma media sosial ni semata2 untuk luah segala macam perasaan or 'lapor' pa yg berlaku kt diri sendiri. tgh hepi ke, sedih ke, marah ke..hak milik peribadi kan. bagi aku xkesahla nk post or nk publish pa, meracau ke, meroyan ke..yang baik kita jadikan pedoman yg xberapa nk baik plk klu xsuka xyah la nk hentam2 or cakap ntah pa2 la, xreti malu la kt dia cukup sekadar ignore je. xpun ckp la baik2..

memang da org begitu.yela.xsuma org cam kita kan..kdg2 aku nk marah jgk kat org yg kononya xreti bahasa. pastu terfikir balik dia mgkin xfikir cam aku fikir. mgkin bg dia biasa saje menghentam org guna laman sosial tp bg aku xbaik. satu benda yg pasti, kita xboleh nk kawal pa org fikir tentang diri kita. pa yg baik n bagus bagi kita xsemestinya baik dimata org lain..manusia rambut sama hitam hati lain2..normal la tu.

Aku memang sensitif. klu boleh aku nak suma org suka aku. sayang aku. bila da org ejek, mengata or marah aku, trus aku jadi down. sedih dan menyalahkan diri sdri. mesti rasa bersalah gila2 n sedih sampai berhari2. kat umah kena tegur ckt je dgn ayah trus menangis. lagi2 klu benda tu benda yg bagi aku xpatut kena tegur. sama la jgk dgn kawan2. klu da yg trasa ati dgn aku mesti aku akan sedih dan sedaya upaya membetulkan keadaan. xsuka bermuram durja dan bermasam muka dgn kwn2. human tend to remember da bad thing of others than a good one. tu yg susah..so, sesapa, minta maaf ye klu da post yg selama ni mengganggu emosi anda. org byk ckp mmg byk bt kesalahan..xsedar tu..

Monday, February 27, 2012

lawatan ke klinik ibu dan anak

Assalamualaikum..post kali ni nk cite or membebel pasal adik@aimy je..hopefully blh melepaskan rasa stress yg sdg bersarang dihati..

adik hr ni genap berumur setahun sebulan 1hari.hehe. hr ni pergi klinik utk makan ubt cacing je. timbang berat dan ukur badan. normal la. formaliti biasa stap kali g klinik. perkembangan adik di umur 13bulan.. mak kata adik suma lambat. smpai skrg gigi sebatang pun lom tumbuh. tp bg aku xde hal la. lmbat tumbuh lmbatla rosak. jalan pun lom boleh lg. tapi berdiri dr 8bulan lg dah boleh cuma smpai skrg xleh jln lg. 2,3langkah dh boleh la cuma nya klu betul2 jln mmg xleh lg. ramai kata dia malas or takut nk cuba melangkah. lepas melangkah 2,3langkah pasti xnk bangun lg..mulut plk bising.tp bahasa baby la.klu pun yg dpt faham adalah 'tatak' means kakak n baba..lg satu, nak..overall,walaupun macam lambat dpt jalan,cakap tp aku xberapa kesah pun sbb so far aku tgk ok je pun.dh boleh susun2 cube, dh boleh pegang cawan n sudu utk minum sdri n klu suruh pa2 dia faham. jnji sihat dan aktif.

Tapi tetiba hati jadi sgt runsing dan bimbang.. sbb tadi nurse suh refer ke dentist. nurse kata prosedur skrg baby umur 6bulan klu lum tumbuh gigi dh perlu refer ke dentist. so,kami bwk g dentist. xleh tgk pun gusi adik cane sbb biasala budak2. mana dia nk org nk main mulut dia. doc kata gigi dia mmg agak lmbat tumbuh dgn umur skrg. tp dia suh tunggu 3,4bulan lg klu tak tumbuh2 lg kena plk refer dgn pakar. aduh,dh mula rs lain. doc kata xperlu bimbang sbb mmg da bdk yg lamabt tumbuh giginya tp pemeriksaan doc adalah perlu utk melihat kalau2 da masalah lain.tang lain tu yg buat aku susah ati..

Skrg ni macam2 hal. sejak awak prgnt smpaila adik dh 13bulan ni rasanya dh berpuluh2 kali kena refer dgn doc atas pelbagai sebab. dulu time kakak xde lnsunmg kena jumpa doc. muka doc pn xpenah tahu. skrg ni dh jd besfren dgn doc. kt kelantan ni mmg rigid ckt. da masalah ckt trus kena refer doc. suma refer doc la pendek kata. nurse kata KKM skrg mmg sgt prihatin dgn kelahiran setiap anak. semuanya dipantau dgn rapi..ntahla.tp sbg ibu,mmg akan susah ati sbb kes2 yg berat je salunya kena refer doc n pakar..

Berdoa dan berharap agar adik cpt2 tumbuh gigi, boleh bercakap dan boleh berjalan..

Thursday, February 16, 2012

Nak tau org tu cane, tgk rest room dia..


Assalamualaikum..

hehe.setelah sekian lama kini aku kembali.. bla dh dtg masa xde idea mmg xde la!huh. mrh dgn diri sdri..
salu kan org kata kalau kita nk tau org tu pembersih ke tak tgk bilik air kt umh dia..nape mesti bilik air? ntah.xtau plk aku. bg aku klu la org tu mmg pengotor kt mana2 pn area kt rumah dia mesti xkemas. xyah smpai nk g terjah ke biilk air kot..aku xberapa stuju dgn cara tu.or kita patut tukar tgk dapur dia. dapur tmpat memasak. biasa la kot klu terpercik minyak ke dinding ke, pinggan mangkuk belonggok ke, lantai kotor ke..sbb stap hr guna n pastinya cpt kotor kan. rasanya bgus lg tgk dapur tgk bilik air. untung2 blh trus ngap pa yg da.hehehe.gelojoh n xtau malu plk peelnya..dapur aku pn bkn stiasa berkilat.kdg2 tu pas masak bia je kuali kt sinki. dgn alasan 'rendamla dulu bia sng nk basuh'..nama pn alasan kan..lagipun tetamu jrg nk jengok ke dapur unless la mmg kwn rapat n ahli kuaga. sbb tu kita cam rs xpela,nanti2 je basuh.nanti2 mop lantai. dapur org melayu ni lagila.stap hr menulis,menumbuk, menggoreng..mmg confirm berminyak ctu cni.

Or,aku patut kata klu nk tau da real color sgt2 tu buat je lawatan mengejut.hahaha.ha,baru btul2 tau! biasa la klu org nk dtg kt akn kemaskan umh cntik2..especially living room la.bilik air pn org akn cuci bersih2 dh skrg ni sbb dh byk sgt iklan ckp org salu g 'check' bilik air.. jangan2.silap2 haribulan kena halau dgn tuan tanah n tuan rumah.ehe..penah jgk terkena kt batang idung sdri.da tetamu tetiba dtg bertandang. umh punyala cam tongkang pecah. pastu tgh mkn nasi n telur goreng plk tu.nampak sgt malas nk masak. kan? huhuh..terkejut punya pasal last2 ckp kt muka pintu je n kata tgh mkn.org tu pn balik la.konon nya xnak kacau org tgh mkn la.pastu bru sedar kejam nya bt org camtu..

Sambung ckt cite psl dapur tadi.da makcik aku sorg ni. dia peniaga makanan. mmg akan da pegawai kesihatan yg akn dtg konon2 nk mkn kt kedai dia few times a year.pastu buat2 nk basuh tangan kt dapur. m.cik aku ckp,mmg gtu la salu2nya pn.dlm byk2 tempat dorang ni mmg akn g dapur. bilik air tu mmg dh tentu2 n pastinya mmg stiasa bersih dan berkilat gtu..klu tak mmg jd kes la..

Ok. klu bagi aku pulak, xyah la cek bilik air ke, dapur ke tgk je ruang tamu n kawasan lua umah pn dh cukup. umah aku mmg jrg kot tersusun rapi.mmg bersepah je salu.biasala da anak kecik. simpan 5min 5 min jap lg bersepah balik..nk larang pn xguna. alasan jgk la..honestly ok.kdg2 rs nk mrh2 je bdk 2 org ni.sbb suka sepahkan umah.tp nk bt cane kan.nama pn budak2..dulu time berdua pn umh xdela kemas sgt sbb bapak bdk pn cam bdk kecik jgk.klu ank2 xsepahkan umah bapak plk take over..

note: xmudah jgk sbnrnya jadi ibu n isteri ni..xkerja pn rasa xmenang tangan lg kan plk ibu2 bekerja..mesti double 'prosperity' kan?

Monday, January 30, 2012

The One and Only.. iN Kelantan!

Assalamualaikum..

Penah tak tgk kat mana2 negeri yg hampir semua iklan di billboard, signboard, nama kedai, kain rentang ditulis dlm bahasa jawi di Malaysia ni? except for Kelantan..klu nationwide xyah ckp la. Brunei pn menggunakan tulisan jawi jgk kan..

Cite psl Kelantan; negeri kelahiranku yg tercinta ni, mmg nampak unik dan berbeza dgn negeri2 lain di Malaysia sbb penggunaan bahasa jawi di semua tempat. kira cam mercu tanda la. sebut je mesti org akn tahu tu kat Kelantan. satu lagi yg aku suka kt Kelantan sbb pagi2 kat pusat bandar Kota Bharu mesti dorang pasang lagu asmaul husna dan bacaan ayat2 suci. rasa tenang je sambil shopping. memang menusuk ke hati la..kalau dulu hari minggu la. tp xsure  la plk weekdays da jugak ke tak.

cte psl suma nk guna bahasa jawi ni, satu nya mmg unik la, mmg menunjukkan ciri2 islam la lagi satu cam lucu pun da jgk kadang2. sbb nya suma benda nk di eja dlm bahasa jawi yg kdg2 mmg pelik je nengoknya. cam xkena dan janggal. cam word2 org putih cthnya cam lenovo, Eugene tak pun cam word astro, LRT,JKR..cuba try eja dan baca..mmg pelik dan janggal. kdg2 rs cam nk terkehel lidah membacanya.hehe.. ni antara pic yg aku smpat snap. jom layan..




Saturday, January 21, 2012

Adil kah kita?

Assalamualaikum.. cam da kesinambungan plk dgn post b4 ni..lebih kurangla..ehe.. xjgk pn sbnrnya. salu nya mmg da cite or kejadian tertentu disebalik setiap post aku. mmg salu begitu..


Da seseorg penah ckp tp xigt siapa dan dimana or sbb pa.hehehe..katanya waktu kecik kita dgr or ikut kata mak ayah tp bila bsr, bla dh berkeluarga keje best plk tu mak ayah plk terpksa dengar or ikut kata anak..seramkan dunia ni; klau hidup bertuhankan dunia. pastu, salu la kita dengar sumanya sbb xde didikan agama. kononnya mak ayah la yg salah sbb xreti nk didik ank. ayah aku pn 'menyalahkan' diri sdri jgk bila anak2 xberapa nk dengar kata.. mana boleh camtu! kan kumpulan Raihan penah da lagu yg kata iman xboleh diwarisi.. iman tiada ditepian pantai.. menyanyi sambil mengikut irama ye.. maknanya bla dh dewasa, kalaupun parents mmg xajar or xberi didikan agama yg sempurna wajibla utk diri sdri yg mencarinya. kita bertanggungjawab utk diri kita sdri. apabila dh akil baligh.adui, dh mcm di cls fiqh la plk..


Ayah selalu kata ruginya tak hantar anak lain ke sek agama. konon nya anak sek agama ni baikla. aku la tu.ehehehe. tapi x pun (ini aku ok. org lain baik je).. u know what, susah tau bila kita tau suma hukum hakam tp kita 'tak mampu' nk ikut sumanya. its like, aku pakai tutup litup sbb malu kena tegur dgn ustaz ustzh bukan sbb dtg dr hati. rasa sgt berdosa tp xmampu nk berubah jd lebih baik. eh, nape plk melalut ni?? ni maknanya fikiran bercelaru..xfocus sbb tgh tgk tv tp nk jgk menulis. huhuhu


Berbalik kpd tajuk asal, psl adil tadi.. mungkin ramai kot antara kita yg xperasan or buat adat jd hukum. cthnya layan org gaji sesuka hati. bla rs nk marah, marah. bla rs nk tengking, tengking. walaupum org gaji tu org tua or lebih tua dari kita. sama la cam parents sdri jgk. bila dh berjawatan besar kita rs xmalu dh nk mrh or tengking mak ayah sdri. sbb kita rs BERKUASA. sama jgk situasi di pejabat. bos org muda tp pekerja bawahan org tua or lebih tua dr kita. sbb da kuasa, da pangkat suka2 hati je mrh, layan semahu hati.. tu cite bila kita muda dan da KUASA. camne plk ibu dgn anak? adil ke kita bila kita pukul, marah,herdik bla2 kita nk, dpn org plk tu sbb kita ibu?sbb kita berkuasa? adil ke kita?


Aku tiba2 'terasa' dan cam baru tersedar yg kita sbnrnya salu xadil dgn byk makhluk lain. kononnya bila kita byk duit kita boleh layan org lain semahu kita. kesiannya..especially kt org gaji; org yg byk sgt berbakti kpd kita dan ank2 kita tp kita layan cam hamba. mmgla kita byr dia, kita bg dia mkn pakai tp siapa kita utk tak berlaku adil dgn sesama makhluk? org gaji pn org pa? dorang pn wajib jgk dilayan baik2.  atlease hormat sbg org tua. cam mak ayah jgk.mentang2 la dorang skrg dh tua, dh xlarat suma perlu bantuan org utk mandi, ke tandas kita boleh nk mrh2 dorang? 


Nape jd camni?sbb adat la kan? bos blh mrh2 org bawahan dia sbb dia bos. kita blh mrh org gaji sbb kita byr gaji dia kan. mak ayah boleh pukul anak stap kali marah sbb kita mak yah dia la kan? suma ni adat je yg dh jadi cam hukum. alah,suma org bt camtu. tu la. bila adat jd hukum..sbb satu lg ialah sbb xde agama la. dan xde hati perut jgk kot..jadila camni. mmgla skrg xde org gaji, bukan boss so xrasa pa dorang rasa. tp berdoa sgt kalau pn pasni da org gaji ke, jd boss ke, jd org kaya ke hrp2 xjadi la manusia yg bongkk yg rasa diri 'best' n hebat sampai hilang nilai2 murni. amin..









Penting ke harta? penting ke kaya?

Assalamualaikum.. da yang mempertikaikan niat kita belajar tinggi2 semata2 nk kejar dunia. nk kerja best. nk kumpul harta. nk jadi kaya. kononnya xikhlas kerana Allah belajar tu. belajar semata2 nk dpt keje bagus dan nk jadi kaya.. siapa kata manusia xperlu harta? siapa kata harta xpenting? siapa kata duit xpenting?? da jgk yg kata xpe la xdpt keje pn sbb niat mmg ikhlas kan belajar kerana Allah. mungkin da org yg xberapa nk faham konsep ikhlas. konsep niat. btw, aku pn xler hebat sgt kot or alim sgt kot nk ckp hal ni. ilmu cetek je kot..tp aku tau hidup di dunia ni memang harta dan duit itu penting. meh aku share ckt kata2 prof. muhaya yg aku ambik kt fb miliknya,
Harta ialah alat bukan matlamat. Ia alat untuk kita mencari keredhaan Allah. Jika kita berilmu dan beriman maka dgn harta yang lebih mereka lebih dekat dgn Allah. Harta hanya di tangan bukan di hati. Setiap wang yang kita dapat dan guna kejalan kebaikan mendekatkan diri kepada Allah.
Memang bukan matlamat utama tp alat@penyebab@pemudahcara untuk mendapat keredhaan Allah. sgt betul la tu. tak salah kot klu kita berusaha belajar bersungguh2 dgn niat nk dpt keje bagus utk bantu atau ubah keadaan hidup mak ayah dan adik2 serta keluarga. kan itu adalah alat supaya ibadah kita lebih mudah, teratur dan sempurna kpd Allah. lagipun kan nabi penah bersabda, lebih kurang mafhumnya camnila;
bekerjala seperti kamu akan hidup seribu tahun lagi dan beribadatlah seperti kamu akan mati esok
Maksudnya kena seimbangkan lah. jangan sibuk kejar dunia semata. or kejar duniawi sampai lupa nk beribadat kpd sang Pemberi Rezeki plk or mcm xnak mati..hakikatnya dgn pelajaran jela kebanyakan dari kita dpt merubah hidup ke arah lebih baik. lainla klu memang dilahirkan anak hartawan, jutawan. itu nasibla kan. dgn duitla kita dpt adakan pakaian, tempat dan alatan terbaik utk menghadap Allah. klu xde duit, xde harta camne nk g mekah?camne nk naik haji? ye.betul.rezeki di tangan Allah. tp klu xberusaha camne la rezeki nk dtg kan?

Bagi aku, pa yg penting kena adil. adil pd diri sdri, pd Allah.. kena tahu yg mana priority. papun yg kita lakukan or fikirkan, pastikan ALLAH di atas. pasti sumanya mendapat keberkatan dan dipermudahkan jalan. 

Sunday, January 15, 2012

Kematian itu suatu musibah..

Assalamualaikum.. Mungkin da tak suka or xsetuju dgn tajuk aku hari ni.maaf..masih dlm mood sedih dan terkejut dgn kehilangan arwah nenek beberapa hari lepas..bila2 atau dimana2 pn kematian berlaku selagi ia berkaitan dgn org yg kita sayang pasti ianya satu musibah yg menyedihkan. at lease bagi aku, personally begitula. mesti da yg berkata bukankah kematian itu menunjukkan kasih syg Allah. bukankh org yg dijemput awal oleh Allah itu adalah org yg dikasihiNya. ya, betul Allah lbh sygkan dia tp kita juga menyayangi dia. dan bg sesama manusia bila syg maknanya org itu mesti da bersama.

Nenek berumur 74tahun. sihat lagi sbnrnya cuma biasalah sakit tua kekadang. tiba2 kena serangan jantung dan beberapa jam pastu meninggal. xsempat pn nk jumpa. itu yg buat aku terkilan sgt.kalaula kita blh 'rasa' bla seseorg akn dijemput pergi mesti kita akan sedaya upaya or secepat mungkin menemui insan itu walaupun sejauh mana dia berada. sbnrnya kami semua xdpt jumpa nenek unless m.cik n paksu yg mmg duduk berhampiran umah nenek. tu pun dorang masih rasa terkilan sbb takde disisi nenek semasa nenek menghembuskan nafas terakhirnya sbb doc ckp nenek stabil malah blh ckp n berbual2 lg semasa diwad. siapala kita utk menduga takdir Allah kan? Last ku jumpa nenek 2minggu lepas kot. tp masa tu xde lansung benda pelik. my mum pun ckp camtu.

Entah kenapa walaupun dh beberapa hari berlalu aku masih lg seperti xpercaya n xdpt menerima kenyataan yg nenek sdh tiada sbb dia pergi dgn mengejut. mmg banyak kenangan dgn nenek sbb dialah satu2 nya nenek yg masih da smpai skrg. yg lain suma tlh pergi awal..mmg xbagus utk dikenang dan ditangisi lama2 namun apakan daya..mmg sgt terasa..

Aku berpesan pd diriku sendiri; JANGAN sesekali bertangguh utk berbuat kebaikan pd insan yg kita syg. JANGAN menunggu esok utk luahkn betapa kita menyayangi mereka sbb ajal itu dtg tanpa kita sedar dan tanpa diduga. dan JANGANLAH berpada2 dlm meyayangi ahli keluarga yg sememangnya kita syg walaupun sx skala pernah bertegang urat. maafkan dan sayangi serta hargai sumanya sebelum terlambat..

Semoga Allah panjangkan umur ibubapa dan ahli kuaga kita sumanya..amin..

Monday, January 9, 2012

Same Post..Again..

Assalamualaikum.. ya. hari ni pun nk coret2 psl cite yg dh penah di post tahun lepas. minggu kedua sesi persekolahan. kakak dh 5tahun kan tahun ni so nak xnak mmg kena anta sek jgk.

So, sekali lagi bermulala kisah yg sama tahun lepas. Tirah dihantar kembali ke sekolah. igt nk anta pra tp sek kat cni xbkk plk kls utk bdk 5tahun. terpksala anta ke tadika. kami anta ke PASTI. nk anta ke sek KEMAS tp cam xberapa nk ok sbb nurse kt klinik tu ckp ank dia dh 2tahun kt ctu tp xreti2 lg membaca. cam xtau pa2 je dia ckp. tp no choice sbb tu je sek yg plg dekat dgn tmpt keje katanya. so, cancel nk anta KEMAS. myb budak terlalu ramai kot. tp cam xptut plk budak2 xtau pa2 sbb guru kemas kan guru terlatih. di hantar kursus dan dipilih dr graduan yg da dip n ijazah..ke da lg KEMAS yg ambik guru sembarangan?xtau la plk tu..

Da sorang p.cik yg aku jumpa kt shoppg mall ni bg cadangan. katanya elokla di hantar anak2 ni ke sek cina. bukan je sbb sistem pengajaran yg bagus tp jgk sbb anak2 di ajar bahasa cina. dia ni mualaf. betul jgk kt pakcik tu sbb bahasa cina pn dh jd bahasa international. nnti nk keje senang. tp mslhnya klu da pun kt cni nk ke baba nya g anta n ambil klu jauh dr uitm? dh tentu2 tak. PASTI ni pn d luar uitm je tp kul1,2 baru g ambk tirah. pdhal sek abis kul12 lg..igt nk g anta n ambik tirah sdri tp pk2 balik cam xconfident je nk drive sbb Aimy bkn nya tau duk diam dlm keta plus jln raya ni jln raya yg mmg stiasa sibuk. bkn cam kt uitm swk.

Kembali ke kisah athirah. suka sgt tgk dia enjoy pg sekolah. mlm2 awl dia pesan suh kejutkan awal utk g sek esk pg. cuma, cam dulu la ssh sgt nk bgun pagi. mslhnya ank aku ni xcukup tdo sbb dh biasa tdo kul1,2 pg stiap mlm. mmgla ssh nk bgun pagi. kesian plk tgk dia. nangis2 ckp ngantuk stap kali aku angkat pegi mandi. balik je sek letak beg trus terlelap. penat sgt kot. tp nasib baik dia xmeragam xnak g sek juz dat ssh nk bangun pg je la. nk tukar time tdo pn cam xguna sbb sleep circulation dia cam tu jgk. dia tdo lewat tp pas blk sek dia qada tdo yg xcukup tu. so, mlm2 kembali cergas.mmg xleh la nk tdo awal..