adik dan kakak

Thursday, April 26, 2012

post ntah pa pa..

Assalamualaikum..rasa nk menconteng tapi xde idea so keluarla tajuk tersebut di atas.huhu..

Aku macam perasan blog orang lain yang pernah aku terjah suma menggunakan ejaan dan perkataan BM yang tepat. xde pun yang guna short form. tiba2 terfikir, memang kena begitu ke adat dan tatacara yang betul bila menulis dialam maya? kalau blog aku memang ntah pa2 la.bahasa lintang pukang. campuk aduk. short form memanjang..pastu tetiba macam timbul kesedaran sivik dalam diri.hehe..so, sekarang ni masih dalam proses mencuba untuk tidak menggunakan short form. aku ni pemalas sebenanrnya dan nak cepat je.pastu nanti mesti berjela2 post aku malas pulak orang nk baca. da ke org baca?kuikuikui..dah ramai jgk yang tegur bila berSMS dengan aku dorang xpaham pa yang aku tulis sebab terlalu short form sgt.huhuhuh..bagi aku hanya orang skema mcm my huby je yang guna perkataan lengkap bila menulis nota untuk diri sendiri dan bila berSMS. skema kan?hahaha..

1st part untuk post ntah pa2 dah selesai....

Aku memang menyampah bila tengok cite indon. maaf ye statement ni bukan untuk menghentam atau memburukkan mana2 pihak. sekadar pandangan peribadi. bukan apa, dorang ni dalam cita memang begitu. cepat nk menghukum. pastu guna undang2 sendiri pulak tu. xde ususl periksa terus pukul or usir. kena hasut sikit je terus percaya bulat2. mungkin la hanya dalam drama tapi bagi penduduk bumi lain mungkin akan fikir cam aku ni juga. ke aku sorang yang rasa begitu? kolt tak bertempat.huhu.. cuma bagusnya cita dorang ni pengajaran agama memang terbaik! sangat meninggalkan kesan. kalau buat kisah ketuhanan memang menusuk kalbu la..

cita tamil lak. orang india kalau dlm filem memang suka sangat bergaduh dan bertumbuk. polis akan tiba setelah hero menumpaskan orang jahat. pastu dorang ni berani. marah sikit terus pergi belasah kat umah. guna parang, pisau segala macamla. ingat ke dalam filem Tamil je di negeri India sana rupa2nya dorang memang camtu. berani! memang ganaz gitu..the best part is dorang ni sangatla kaya dengan kasih sayang. ikatan kekeluargaan kuat. rela berkorban nyawa sekalipun untuk orang tersayang. part tu memang terbaik...

Cita orang melayu pulak..hm..sikit2 berlakon dato datin. anak orang kaya pakai kereta mewah, umah banglo besar..plot cerita camtu je..kadang2 tengok mula2 pun dh tau camane perjalanan plot cerita. kadang2 diluar kenyataan cerita melayu ni. again, pendapat amateur yang tak mengikuti perkembangn semasa dunia hiburan..

Kalau cita korea pulak tak sah la kalau xde adegan tangis menangis. percintaan teragung. memang hanyut dibuai perasaanla kalau tengok drama korea. memang terasa kita dalam cerita tu.hahaha. aku pun selalu kot tersenyum sorang2 or menangis bila tengok drama korea yang menyentuh hati dan perasaan. pastu duk imagine nk dapat suami or boyfi cam hero dalam drama korea sebab orang lelaki korea memang romantik giler!! yeke begitu kenyataannya? wallahua'lam.. tapi yang buat aku menyampah bila watak antogonis yang suka ambik kesempatan dan jahat walaupun dengan kawan sdri..melampau pulak tu. contoh cita full house. tipu kawan baik dengan jual umah pastu suh g bercuti tanpa duit poket. nak mati! tapi kawan tu boleh pulak memaafkan dengan hati terbuka. terbaik jugak kan?

3 comments:

SURIE WAN said...

hehehe lawak! nice entry apa.. kadang-kadang kita menulis untuk org baca.. kadang-kadang kita menulis untuk kita sendiri yg baca, sebab ya kadang-kadang kita akan jumpa pelbagai tulisan yang dibaca, hehehe nasib baik menggunakan komputer untuk tulis entri.. mun guna tulisan kedirik tek kompom pening palak kita nak membacanya nak???

rindu nya nak berborak ngan kitak.. kitak sik on ym siang hari ka.. atau kitak dah ada agenda tersendiri dah nektok? munkin dah bekerja kah???

k see ya! terpanjang plak komen kmk aritok

Mrs. Zafian's said...

haha.lawak ka?mek da jk sue..da mek on ym p mek invi..stap hr mek da bh sue..huhuh.tok blog syok sdrk bh..xda org bc pn..

Mrs. Zafian's said...

eh,lpk nk pdh,mek bru blt dr kg tk..pa sir g pameran buku d kl alu la di anta mekorg ke kg..sunyi uitm tm tk bh..biak cuti..xbrani mek nk diam ctok..