adik dan kakak

Friday, April 5, 2013

Bila Sedih..

Assalamualaikum..

Setiap orang pasti da masalah. xde sesiapa pun yg xde masalah kat dunia ni kot. cuma, bezanya besar kecil dan bagaimana kita melihat masalah tu.. saya percaya setiap org da cara tersendiri nk memotivasikan diri bila jiwa sangat sedih.

As for me, kalau sangat sedih saya rasa kita xpatut dengar atau layan sangat apa2 lagu dan drama di TV. Pernah dengar org kata time gembira kita hayati melodi lagu tu tapi bila sedih kita hayati lirik lagu.. bahaya ni. kalau terbawa2 sangat dengan lirik dan jalan cerita kat Tv, takut nanti kita tersalah langkah. pastu asyik nk marah je sebab terikut ikut sgt dgn emosi dlm lagu..

Kalau boleh janganlah share dengan sesiapa pun masalah kita. kadang2 ya, kawan membantu kalau jumpa yg memahami dan berfikir mengikut acuan yg Islam ajar tapi xramai kot yg begitu.. rata2 org akan memberi cadangan berpaksikan logik akal, perasaan marah, simpati, kesian.. kadang2 yg baik jadi buruk dan meyebabkan bebanan perasaan jadi makin teruk. cite kat org, yes, memang akan rasa lega tapi pastu mesti menyesal.itu saya la..

Da seorang ustazah@ a.k.a kakak pernah nasihat kat saya, dia kata, masalah kita org luar sebenarnya xtahu situasi sebenar. mereka beri solution mengikut kesesuaian pemikiran mereka. situasi dan keadaan sebenar kita je yg tau.. dulu rasa xberapa setuju, tapi fikir2 memang betul. boleh jugak kot nk share dgn someone tapi make sure org tu memang layak dan boleh dipercayai sepenuhnya. bimbang jadi fitnah pulak nanti kan..

bila sedih sangat jangan fikir suma yg berlaku tu musibah or jangan fikir kesalahan org kat kita. fikir, suma tu dari Allah. Allah xkan bagi kita masalah melebihi kemampuan kita untuk tanggung. kena fikir Allah bagi mesti bersebab dan pasti utk kebaikan kita. org kata, suma da hikmah. hikmah ni kalau kita xredha dan ikhlas dlm menerima kesedihan tu memang Allah xtunjuk dan hati xtenang walaupun hakikatnyaa memang da. ha, yg ni memang part yg paling susah maut kot.

The best thing to do is, jalan yg paling mudah dan berkesan bila ditimpa masalah dan sedih giler, kembalilah pada Allah.. tu je kot ubat yg paling mujarab. kena sabar, ikhlas, redha dan yakin kat Allah.. nampak simple tapi susah kot. hmm.. bukankah Allah kata, "bila sedih mintalah kepadaKu dengan solat dan sabar". dan, "hanya dengan mengiganti Allah hati jadi tenang".


0 comments: