adik dan kakak

Tuesday, May 31, 2011

pengalaman bersalin..

Assalamualaikum..

Tiba2 plk rs nk share jgk pengalaman bersalin 2nd baby ni pas baca blog kwn aku, siti walaupun aimy dh 4bln lbh nk masuk 5.hehehe. agk seram jgk bla bc pengalamn dia bersalin. wpun aku sdri dh merasai 2x bersalin..mengenangkn saat deliver mmg sdkt menakutkan. especially part jahit tu.mmg xleh lupa la.

Tp alhmdulillah pglmn bersalin kali ke-2 hr tu berjln sgt lancar..bla bc pglmn ct n aku sdri d swk dulu mmg rs sdh sgt. igt lg time tu perut aku dh sakit sgt. tp bla doc pelatih muda cina itu dtg b'tya cmne kdaan dan aku kt mmg skt dia blh plk bt muka nk mrh n xcaya.mmg rs nk nngis. lps dia pg dtg doc lain plk.cek bukaan jln.cina jgk.sgt kasar cr dia cek smpai aku menangis sbb sakit. dh 6cm kt nya.dh blh ke labour room. satu lg saat yg amt menyedihkan bla aku ke tndas utk buang air bsr.dgn kdaan yg amt sakit n tndas plk jauh aku dibiarkn keseorgn.smpaikan aku xleh bgun pn msh jgk xde sesiapa yg dtg m'bantu. drh dh byk kua.air mata pn byk jgk kua.huhuh.skrg ni pn rs nk nngis mengenangkan saat itu. doc n nurse plk grg2. asyik nk mrh je keje.

Itu kt swk. kt kel plk lain cta.alhmdllh sgt jauh beza dgn d swk. aku stat rs skt kul 12tghri 26hb.1.due 27hb. tp skt cam kn gigit semut je.stgh jam sx rs..dh msg my huby suh dia blk awl ckt. dlm kul5 camtu kami blk tnh merah umh mak aku. anta tirah kt sn la sng nnti kami nk g hosp. skt biasa2 je lg.siap tdo,rilek2 lg. mak aku plk risau bkn kemain.asyk msk blk tya cmne..

Smpaila isyak. rs skt lain mcm dh.pas solat isyak trus kami g hosp.tp blh jln lg time ni.msk blk pstu nurse tu tya dh due suma ke lom.isi borg then bg baju suh salin. pastu dia cek bukaan jln.4cm dh kt nya.dia tya bla stat skt aku kt skt kuatnya b4 dtg ni la. tp dh rs skt dr tghr td.trus kn mrh. jgn bt cmtu lain kali kt nya tkut ank lemas ke pa. trus dia cucuk ubt suh buang air bsr. lm jgk aku bertenggek dlm toilet tp xde papun yg kua.aku sbnrnya xmkn pa2 pn dr pg td.

pstu nurse tu suh aku baring dia nk pecahkn air ketuban. kejut jgk sbb seigt aku kt swk dulu dia pecah sdri. time tu mmg tkut.tkut skt sbb dia guna alt cam buluh pnjg yg org gn utk gugurkn ank kt dlm tv tu.hehe.tp berserah jela.tp sbnrnya xskt pn.xrs papun. pstu aku trus d suruh ke labour room. msk air, letak oksigen kt idung..cek jln lg.6cm.adui,br 6cm.lm lg nk 10. aku tya nurse tu lmbt lg ke kak?dia kt kebiasaan 1cm sejam.wah!lm lg tu kn tgu..tp dia kt klu rs nk teran ckp. pstu dia rilek2 menulis kt meja dia.huhuh

Time ni skt nya mmg dh menyengat2.saat plg sukar ailah bla rs meneran dtg tp tpksa lawan.bergegar2 jgkla badan.rsnya time bgini teknik pernafasan yg btl amat2 membantu. stgh jam pstu rs mmg dh xtahan sgt.aku ckp la rs skt sgt. pstu nurse tu cek jln.dh leh teran katanya. alhamdulillah..

Kali ni bla dh d suh teran rs skt meneran td dh xde dh. tp nurse tu duk suruh teran tkut baby lemas. sekuat ati aku neran tp msh jgk xkua2. smpai aku dh xde tnaga. lm jgk la meneran. da 10min kot br baby kua.tirah dulu 2,3kali teran dh kua dh.yg ni ssh ckt. xde la bsr mn pn.3kg je. bsr ckt dr kakak dia 2.88kg. yg ni my huby yg potong tali pusat. teruja sgt nk tau jantina baby. sah! girl. btl la tekaan doc sblm ni. alhmdllh suma slmt..

Tu jela kot pglmn kali ke-2 ni. lbh kurang sejam je suma selesai. dats y aku kata deliver kali ni senang. cuma yg sshnya bla baby dh kua. kuat sgt merengek. mlm2 tdo kul3,4pg. siang hr pn duk menangis dan merengek je keje. cuma lately je dia dh xbuat hal.alhamdulillah..

Sue, hopefully ktk pat bc tk since kt xda pluang alu nk bcrita pas mek deliver ria.hehe. mek doa Allah permudahkan sgla urusan time ktk nk deliver lak.amin..

3 comments:

Mrs. Honey said...

testing.... testing..

Mrs. Honey said...

ros.... seram juak baca kitak 2 pun siti pun pengalaman bersalin di sitok.. tp so far lisa n kakak kmk yg beranak di gh miri ok jak..maybe ada pro an cons

Mrs. Zafian's said...

huhu.seramkan? p ktk lak deliver d private.so 4 sure la akn ok sue.service cdk private tk salunya xda mslh..nasib xbp bait kali mek 2 tk.huhuh