adik dan kakak

Wednesday, November 16, 2011

Masak Sendiri Jimat Lagi??

Assalamualaikum..ehem2..tiba2 terpanggil untuk 'mengulas' perihal makan luar ni since kami ni adalah kapel moden..xkesah utk mkn lua stap hari..ke mls nk masak ni??hehe..

Berbalik kpd topik asal..secara jujurnya kami suami isteri salu jgk la mkn kt luar..kt feberet restoran..time kt sarawak dulula. dh penah cte kan?hehe.. kat cni tu bkn xnak mkn luar tp tu la..xjumpa lg kedai mkn feberet yg wajib dikunjungi stap ujung minggu.plk tu mcD, piza suma jauh.hehe..jadinya kami selalu mkn dirumah la.homemade cooking. tp xla masak beria2 pun..

Boleh dikatakan peti ais mmg stiasa penuh dgn stok lauk basah. ayam, ikan, daging, udang..mmg akan stiasa ada.stiap ujung minggu plk mmg acara wajib g shopping brg dapur. pendek kata kat dapur tu suma bahan n barang da. tinggal lg nk masak je.. tp dr pemerhatian aku la sama je pun mkn luar or mkn umah. xde la beza byk sgt pun. utk kami la.. still jgk perlu beli segala macam bahan n kelengkapan masakan. pastu bukan stap kali masak akan diakan abis. mesti akan da yg bersisa baki. yg lastnya ke tong sampah la tujunya. sedih..teringat suasana hidup di kpg.klu da makanan xabis boleh bg ayam itik mkn..xde la rs membazir sgt.

My mum in law asyik duk berleter je n sometimes cam menyindir dlm senyap sbb aku salu mkn luar. xbersih la, membazir la, xsihat la.. aku bukan nk kata la.org lain aku xtau tp klu bagi kami suami isteri ni yg suaminya sgt memilih makanan, pastu mkn plk xpenah bertambah plus stap hidangan hanya dimakan sx shja yg lebih buang mmg sgt2 la lbh membazir dr mkn kt luar. ok, cthnya, nk mkn kuew tiaw goreng kerang..klu beli kt lua sepinggan dlm rm3.50/rm4..dan sepinggan ni confirm abisla. klu masak kt umh. kuew tiaw sebungkus rm1.50, telur rm0.40 sebiji, kerang rm 2.00 sebungkus yg dh dibuang kulit. bwg, minyak, grm, gula, kicap kt xyah kira..cam sama je kan kos dia. myb da yg kata jimat lg sebungkus leh mkn ramai2. ya, betul. cuma yg xbetul nya hanya my huby yg suka  mkn kuew tiaw sdgkan aku x. boleh je msk sikit2 kan? betul. tp xkan nk msk n masak kuew tiaw 2hari 2mlm pg ptg siang mlm.ikut pengalaman klu simpan kt peti ais mesti xkan diguna lagi..

Same goes jgkla dgn masakan lain. aku plk beria2 msk n tyr skill n nk tunjuk dgn suami yg pandai msk macam2 la. msk nasi beriani, nasi ayam, daging masak hitam, mee goreng, bihun sup..mcm2 tp xpnah abis. nk kata xsedap org lain mkn berselera je..my mum penah ckp beli je lauk kt luar. nasi msk sdri. jimat ckt lgpun korang hidup 3beranak je. betul ckp my mum. tp mslhnya kat cni kedai jauh plk n lauk pauk jrg yg kena dgn taste kami.hm..

Bab kebersihan, kesihatan suma mmgla klu mkn kt luar kt xtau suma tu. juz for me, kita kena pandai2 sdri cr kedai yg zahiriahnya nampak bersih. keadaan kedai keseluruhan boleh dikira sbg sbg penilaian tahap kebersihan kedai la..klu psl kesihatan plk bk dh kot kedai yg mmg menggunakan bhn2 yg sihat je semata2 utk mewnarik minat cust. da kedai yg guna susu instead of santan, da yg guna organik punya produk je..lastly nk kata, tepuk dada tanya selera. keperluan stap kuaga xsama..

Tp ni from my fmly perspective la.org lain mgkin xsetuju..bkn nk kata msk sdri xbagus. aku pn lahir dr family yg mak msk stap hr. mkn dirumah stap hari. mmg lain la airtangan seorg ibu. kesedapan n keberkatan yg xde kt lua. bersih mmg lebih bersih ok.tu mmg xleh disangkal. aku suka msk n bertambah suka bila tgk ank n suami mkn. mmg kena masak jgk especially bla ank2 dh ramai..kena ajar nilai pentingnya mkn dirumah dr air tangan ibu..


2 comments:

sitiebby said...

btul la ros, kalu berdua kdg2 terbaloi masak kn. tmbh2 suami kurang mkn bertmbh. hubby pun sama. tapi, kalu nk masak,kmk slalu msk dan mkn lunch + dinner.

Mrs. Zafian's said...

ye siti..cam suami ros dia mkn sx je pa2 menu pun.klu dipanaskan dia xmkn dh..last2 xabis n ke tong smpah gak la..